A Győr–Budapest buszjárat újraindítását kéri a polgármester

Győr+ Fotó: MÁV
2023.10.08. 09:55

Ahogy arról már beszámoltunk, zajlik a Győrt is érintő Budapest-Hegyeshalom vasúti fővonal felújítása. A vonatközlekedés jelenleg bár rendezett, de nagymértékben lassult az eljutás a főváros és megyeszékhelyünk között.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester levélben kérte a MÁV–Volán-csoport vezérigazgatóját, hogy a 2013-ban megszüntetett, óránkénti Győr–Budapest, Budapest–Győr közvetlen buszjáratokat indítsák újra és legalább addig üzemeltessék, amíg helyrehozzák a normális közlekedési körülményeket a Budapest–Győr vasútvonalon – kéri levelében a polgármester, amelyet most mi is közlünk:

Dr. Pafféri Zoltán
vezérigazgató részére

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

A Győr és Bécs közötti vasúti pálya korszerűsítési munkálatai sajnos rendszeresen kiszámíthatatlan forgalmi problémát okoznak a Győrből Budapestre, illetve a fővárosból hazafelé tartók vonatközlekedésében. Hatalmas a tömeg a győri vasútállomáson. A késések, az átszállások kiszámíthatatlanná teszik, mikor ér valaki Budapestre a munkahelyére, az egyetemekre, vagy éppen valamelyik klinikára.

Ismereteink szerint ráadásul október 17-től pedig az eddigi részleges pályaszakaszzárat teljes pályazár váltja fel legalább három hétre. Ez az intézkedés szinte teljesen megbénítja a vasúti közlekedést Győr és Budapest között.

Győrből Budapestre, illetve Budapestről Győrbe régebben a vonatokkal párhuzamosan óránként menetrendszerű buszok közlekedtek, így lehetett kulturáltan megoldani az utazást, s még az a kapacitás sem bizonyult soknak.

Nyilván gazdasági okokból megszűnt a párhuzamosság, az ezzel járó közlekedési kényelmetlenségeket a győriek eddig kénytelenek voltak elfogadni.

Jelenleg a helyzet azonban tarthatatlan, ezért a vasúti közlekedés biztos helyreállításáig kérem a korábbi menetrendnek megfelelően a Győr–Budapest vonalon a buszjáratok ismételt elindítását. 

Ebben kérem Vezérigazgató úr hatékony segítségét.

Tisztelettel,
Dr. Dézsi Csaba András
polgármester
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata