Védenek, tanítanak, ösztönöznek

A Fertő-Hanság Nemzeti Park a zöld fesztiválon

Fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
J. Kovács Andrea
2022.09.29. 18:01

Akik kilátogatnak hétvégén a II. Győri Klíma Expo-ra, értékes időt tölthetnek a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság standjánál. Babos Attilával, a természetvédelmi szervezet, Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály, osztályvezetőjével beszélgettünk.

Mivel várják a látogatókat?

Péntekre és szombatra nyolc előadással készülünk. A téma szerteágazó, a rákosi vipera védelmétől kezdve a denevéreken és a ragadozó madarakon át, a természetvédelmi őrszolgálati tevékenységéig sok minden szóba kerül.

dav

Információs pulttal is várjuk az érdeklődőket. Környezetneveléssel foglalkozó kollégáink pedig az óvodás, iskoláskorosztály figyelmére számítanak, épp ezért a „libalaborral” vonulnak ki, s a hulladékgazdálkodásról tartanak élményórát, valamint kézműves foglalkozást. Utóbbin például egyszerű fém kávékapszulából varázsolnak divatékszereket, de lesz madáretető és darázs-garázs készítés is.

Miért támogatják a zöld fesztivált?

Mint nemzeti park azért jöttünk létre, hogy a természetvédelem minden formáját támogassuk, s azt az emberek körében népszerűsítsük. Elsődleges célunk az ismeretterjesztés is, hiszen amit ismerünk, azt könnyebb megvédeni. Az expo jó lehetőség arra, hogy szélesebb réteghez szóljunk.

Kérem mutassa be a Fertő Hanság Nemzeti Park tevékenységét portálunknak!

Nemzeti parkunk Magyarország észak-nyugati részén található, tulajdonképpen Győr-Moson-Sopron vármegyét fedi le. Első és legfontosabb feladatunk meglévő értékeink védelme, itt területekre és fajokra egyaránt gondolok. A másik, az előbb említett környezeti nevelés, ami a tudás átadásán kívül az aktívabb cselekvésre is ösztönöz. A fiatal generáción kívül az átlagembereket is megszólítjuk, turisztikai kínálatunk révén bemutatjuk a védett területeket, de nem védett helyszíneken is vezetünk túrákat. Ez a természetvédelmi tevékenység jól összehangolható az aktív kikapcsolódással.

Természetesen a kutatásban is jelen vagyunk, egyetemekkel, nemzetközi szervezetekkel és kutatókkal állunk kapcsolatban.