GYHG

A fémhulladékkal energiát takaríthatunk meg

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2022.09.26. 07:10

Szükséges a fém-, alumíniumhulladék szelektív gyűjtése, hiszen ezek újrahasznosíthatók. Már otthonunkban válogassuk szét a hulladékot és a fém italosdobozokat lapítsuk össze, úgy dobjuk be a szelektív gyűjtőbe.

A GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. 158 szelektív hulladékgyűjtő szigeten 156 darab fémgyűjtő konténert üzemeltet Győrben. Ezek ürítése heti gyakorisággal történik, takarításuk napi szintű.

Az alumínium italosdobozokat szétválogatás és vasmentesítést követően beolvasztják, majd rudakba öntik, később a rudakat hengerekkel kezelik, ezt követően újra késztermék állítható elő a kidobott alumíniumhulladékból. Az eljárásnak köszönhetően többek között újra italosdoboz, autó vagy háztartásigép-alkatrész készül belőle. Az elsődleges alumíniumgyártáshoz képest az alumínium újrahasznosítása jelentős energiamegtakarítással jár. A vashulladékok szintén széles körben újrahasznosíthatóak.

A GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. felhívja a figyelmet, hogy a kidobott hulladék a magyar állam tulajdona!

A szelektív hulladékgyűjtő szigetek használatában segítséget nyújt a Hulladék112 mobiltelefonos applikáció.

Forrás: gyhg.hu

Kapcsolódó témák: #GYHG | #környezetvédelem | #újrahasznosítás |