A diabétesz megelőzéséért küzdenek

Pécskai István Fotó: Vig Norbert
2023.11.04. 15:22

Harmadik alkalommal rendezik meg Győrben a Diabétesz Világnapi Konferenciát és sétát november 5-én 9.30-tól az MCC Győri Képzési Központban.

Az előadások, szűrések 10 órától kezdődnek, a helyi Patrónus Lions Club és a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Diabetes Egyesület eseménye a nagy népszerűségnek örvendő közös séta 15 órakor indul.

„Magyarországon 700 ezer embert érint a diabétesz, mondhatjuk tehát, hogy népbetegségről van szó. Azért rendezzük meg az eseményt, hogy minderre felhívjuk a figyelmet. A legtöbben kettes típusú cukorbetegséggel küzdenek. A diabétesz kialakulásának oka lehet egyrészt a genetika, másrészt az egészségtelen életmód, a túlsúly és a mozgáshiány. Fontos a megelőzés, vagy ha már kialakult, idejében felfedezni a betegséget – mondta dr. Strényer Ferenc, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház Diabetológiai- és Anyagcsere Osztályának vezető főorvosa.

Az előadások, a gyakorlati és diétás tanácsadás, illetve az egészségügyi szűrések (mint például szemfenékvizsgálat, vércukor- és koleszterinmérés, PSA-szűrés, érszűkületmérés, láb és talpszűrés) mellett termékbemutatók is lesznek. Az elmúlt években többen is a rendezvény szűrésén szembesültek azzal, hogy cukorbetegséggel küzdenek vagy közel állnak a kór kialakulásához. Sajnos a betegség a gyerekeket is egyre nagyobb számban érinti.

„Harminchét évvel ezelőtt egy esztendő alatt 100 ezer gyermekből ötnél diagnosztizáltak diabéteszt. Ma ez a szám huszonöt. A növekedés mellett furcsa életkori változás is tapasztalható. Míg korábban ritka volt, hogy 6-7 éves gyermeknél fedeztek fel cukorbetegséget, ma már azon sem lepődünk, ha 8-10 hónapos korban látunk és tapasztalatunk valakinél ilyen tüneteket”– fogalmazott dr. Niederland Tamás, a Gyermekdiabétesz Gondozó vezető főorvosa, a Győri Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület alelnöke.

Részletes program: facebook.com/patronuslions

Kapcsolódó témák: #diabétesz séta | #Patrónus Lions Club |