Hirdetés
A programok a régi-új értékeket követik

A belváros újabb ékkővel gazdagodik

Fotó: dr. Dézsi Csaba András Facebook-oldala
Földvári Gabriella
2021.04.25. 08:50

Javában zajlik a Rómer Ház, valamint a hozzá kapcsolódó Nefelejcs köz felújítása. A megújuló, hangulatos tér a győriek, a fiatalok találkozási pontja, a „rómeres” események mellett a múzeumi programok fontos helyszíne is lesz.

Hirdetés

A Rómer Ház fontos alternatív művészeti központ a barokk belvárosban, a járvány miatti azonban üresen maradt, így lehetőség nyílt a felújítására. „A Rómer Ház közel áll a szívemhez”, a választásokon ott hangzott el Lovassy András ikonikus mondta, ami érzelmileg megérintett.

„Ha a Fidesz minden jelöltje olyan lenne, mint Dézsi Csaba András, akkor én Fidesz-szavazó lennék” – idézte fel a polgármester.

Hirdetés

Fontos, hogy kültérrel bővül a ház, amely összenyitható a beltérrel, és így jóval nagyobb befogadó képességű lesz, és jobban lehet majd az időjáráshoz alkalmazkodni a programok tekintetében.

„A koncertszervezők listáján mintegy harminc zenekar neve szerepel, akiket Győrbe várunk, a programokkal minden réteget meg kívánunk szólítani. Én már bármilyen eseményre elmennék, amit nézni, hallgatni lehet” – hangsúlyozta a polgármester.

Emlékeztetett a tavalyi nagy sikerű Első Győri BaRock Zenebona rendezvényre, ahol egy nap, egy időpontban 13 helyszínen 13 zenekar – a magyar rockzene sztárjai – győri előzenekarokkal léptek fel.

A Rómer Ház megújulási munkálatai március elején kezdődtek, teljesen felújítják a villamos hálózatot, korszerű szellőztetési rendszert építenek ki, megoldják a szennyvízelvezetést és kamerarendszert telepítenek. A modern hang-, fény-, színpad- és vizuáltechnikának köszönhetően a korábbinál sokkal jobb koncert- és moziélményt ígérnek. Az átalakítást, a festést követően a belső tér funkciói megmaradnak.

„A Rómer Ház a megújulása után is azt a színvonalat szeretné képviselni, amit megszokhattak a győriek, a programstruktúrán nem változtatunk. Könnyűzenei koncertek, színházi előadások, filmvetítések, dizájn workshopok várják majd a látogatókat. Gőzerővel szervezzük a nyitás után programokat – erről Takács Krisztián, a terület önkormányzati képviselője beszélt lapunknak.

A Nefelejcs közben a közműcserék után 863 négyzetméteren kicserélik a burkolatot úgy, hogy egy szintbe hozzák a teret, így lehetővé válik a Magyar Ispita épületének akadálymentes megközelítése is. A köz rendezvénytérként funkcionál a jövőben, mobil színpaddal. A Rómer Ház mellett teraszt, „kerthelyiséget” alakítanak ki, ahol hangulatos környezetben egy pohár ital mellett lehet elbeszélgetni.

„A teret egy újabb belvárosi találkozási ponttá szeretnénk tenni, megtölteni élettel, kultúrával” – hangsúlyozta Takács Krisztián. „Nyár esti koncertekkel, filmvetítésekkel, olyan programokkal várjuk az érdeklődőket, amelyek érdeklik a győrieket” – ígérte.

„Továbbvisszük a ház régi értékeit, megőrizzük azokat, de újdonságokkal is készülünk” – erre már Csurák Erzsébet, a Rómer Ház vezetője hívta fel a figyelmet. A várható júniusi nyitásra hangulatos programokat terveznek. Elindul a kertmozi, ahol elsőként az idén húszéves Moszkva tér című filmet vetítik majd, a mozi után a nézők a film alkotóval találkozhatnak.

Ősszel pedig a Vadlovak – Hortobágyi mese című természetfilmet tűzik műsorra. Szintén ősszel indulhat újra a Rómer JazzKlub, olyan fellépőkkel, mint a Nagy János Trió, a Lukács Miklós – Cimbiózis Trió, vagy a Mash – Dés László és  Mahan Mirarab Duó. Folytatódnak a Szerdák elnevezésű estek, ahol a kísérletező, az underground programok kapnak teret. Újdonságként említette Csurák Erzsébet a Pódium Pince elnevezésű programsorozat elindítását, tematikus kisszínházi előadásokkal, workshopokkal, tréningekkel.

Kapcsolódó témák: #fejlesztés | #Kultúra | #zene |
likeold
a fb oldalunkat