Hirdetés
Pénteken Győrplusz Filmklub!

A 2×2 néha 5 Pirije 92 éves

Földvári Gabriella
2021.03.12. 08:43

A 2x2 néha 5 című filmmel folytatódik a Győrplusz Filmklub március 12-én 19.30-tól a Győr+ Televízióban, az ismétlését március 21-én vasárnap 16 órakor láthatják a régi, magyar filmek rajongói. A Győr+ Este műsorában Farkas Mónika beszélgetett a film egyik főszereplőjével, a Pirit alakító Gyurkovics Zsuzsával.

Hirdetés

Gyurkovics Zsuzsa pályafutását 1951-ben a győri Kisfaludy színházban kezdte, 1954-ben a Nemzeti, 1958-ban a Madách Színház tagja lett. 1961-1965 között az NDK-ban élt, utána újra a Madách Színházhoz, majd 1966-ban a Vidám Színpadhoz szerződött, melynek 1989-ig volt a tagja. 1972-1976 között Győrben vendégszerepelt. Kezdetben főleg gyermek- és naivaszerepekben, később zenés darabokban, operettekben játszott. Nemcsak a színházi feladatok találták meg, de hamar, érkeztek a filmszerepek is. 1954-ben először a kor egyik vígjátékslágere, a 2×2 néha 5-ben tűnt fel Kállai Ferenc partnereként, ahol az általa megformált Pirinek kellett nyugtatnia: nem mindenkinek a csupa izom férfiak jönnek be.

Gy+: Kedden ünnepelted a 92. születésnapodat, mi a múlt héten egyik kortársadat, Cs. Németh Lajost köszöntöttük szintén a születésnapján. Dolgoztatok együtt?

Hirdetés

Gy. Zs.: Győrben néha dolgoztunk együtt, de én elsősorban zenés darabokban játszottam.

Gy+: A II. világháborút követően több nagy színész, köztük Zenthe Ferenc is a győri színházhoz szerződött. Mi volt a győri színház népszerűségének az oka?

Gy. Zs.: Győrt imádtuk, remek színészi közösség volt a színházban, valamint az ottani közönség  is nagyon igényes volt, nagyon szerethetőek voltak.

Gy+: Hogyan emlékszel vissza a 2×2 néha 5 forgatására?

Gy. Zs.: A szerepet eredetileg nem rám osztották, csak beugrottam, mert aki játszotta volna az lebetegedett. Egyik este felhívtak, elolvastam a szövegkönyvet, másnap reggel a Hármashatár-hegyen voltam forgatni. Gyorsan átvettem a film hangulatát, Bán Frigyes remek rendező volt. Jó partnereim voltak, Kállai Ferenc, Ferrari Violetta, aki a legjobb barátnőm volt a Nemzetiben. Néha az embert „pofon vágja valami”, amire nem is számít – ez a film ilyen volt számomra, hiszen már 50 éve népszerű ez a kedves vígjáték.

Gy+: A mozit eredetileg Bán Frigyes rendező kezdte el forgatni, Vass Éva főszereplésével, tőle Révész György vette át. Hogyan emlékszel vissza erre a váltásra?

Gy. Zs.: Bán Frigyes halálosan szerelmes volt Vas Évába, szinte belebetegedett a féltékenységbe, ezért volt a váltás. Másrészt pedig politikai oka is lehetett.

Gy+: A film sokat köszönhet Fényes Szabolcs fülbemászó slágereinek.

Gy. Zs.: Zenés darab volt, néhány kitörölhetetlen slágerrel, amelyre ma is emlékeznek. Szórakoztató, kedves dolog volt, de nem volt újítás. Persze boldogan énekeltük a főcímdalt, a 2×2 néha 5 slágert.

Gy+: A film bombasiker lett.

Gy. Zs.: Én a véletlen folytán kerültem bele a filmbe, kerestek egy kislányos alkatot, egy nevetős lányt, ennek a típusnak én megfeleltem. A filmben az a hiteles, aki leginkább hasonlít a megírt forgatókönyv figurájára. A film más, mint a színház, itt hasonló alkatú, karakterű színészre van szükség, hogy higgyen benne a közönség. A színpadi szerepben pedig tanulmányokkal elérheted az egyéniséget, akit játszol.

Én a filmben a második főszerepben, a második párt alakítottam Kállai Ferenccel. Nagyon nagy sikere volt a bemutatónak, de én annyira elfoglalt voltam, hogy nem foglalkoztam ezzel a sikerrel. Nem a sikerek érdekeltek, hanem boldog voltam, hogy bekerülhettem a filmes közegbe, megfeleltem az elvárásoknak, jól érzetem magam. A siker pedig ment a maga útján.

Gy+: Mesélj egy kicsit a film főszereplőjéről Zenthe Ferencről.

Gy. Zs.: Becsületes, tiszta lelkű, felkészült, okos, újító típus volt, példamutató, kedves, jó ember. Szerette mindenki, hiteles volt a szerepeiben. Nagy egyéniség volt, a Madách színházban többször játszottam vele, például a Száz nap házasságban (1958).

Gy+: Hogyan telt a keddi születésnapod?

Gy. Zs.: Mivel személyesen nem tudtunk olyan születésnapot tartani, amilyet szoktunk, a szűkebb család jött össze egy vacsorára. Ünnepeltük,hogy élünk, hogy szeretünk. Köszönöm Győrnek, hogy ott nőhettem fel mint színésznő, hogy ott gyökerezhetett meg a sokszínű tehetségem. Győrben értem el a legnagyobb sikereimet, Edith Piafot eljátszani, volt életem legcsodálatosabb szerepe. A mai napig szeretem a várost, boldogan élnék ott.

A Győr+Este műsorát visszahallgathatja itt:

likeold
a fb oldalunkat