2024-ben jut majd fel a következő magyar asztronauta az űrbe

Fotó: Marcali Gábor
Pécskai István
2022.02.08. 20:13

Rendkívül izgalmas volt a téma a Mathias Corvinus Collegium Győri Képzési Központ legutóbbi előadásán. A vendég dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos volt, aki többek között azt is elmondta, másfél évig tart a procedúra, amely során kiválasztják, Farkas Bertalan után ki legyen következő magyar asztronauta, aki az űrbe jut.

Dr. Fekete Dávid, az MCC győri központjának regionális képviseletvezetője hangsúlyozta, a Mathias Corvinus Collegiumban hétről hétre arra törekszenek, hogy mindig valamilyen izgalmas, aktuális témát járjanak körbe.

,,Olyan embereket hívunk meg, akik az adott témában igazi szakértőnek számítanak. Arra gondoltunk, ha már azon vagyunk, hogy újra magyar űrhajós jusson fel a világűrbe, akkor érdemes lenne meghívnunk ennek a területnek az egyik legszakavatottabb ismerőjét. Így esett a választásunk Ferencz Orsolya miniszteri biztos asszonyra. Nagyon-nagyon örülök, hogy hatalmas érdeklődés és lelkesedés kíséri az előadását itt, Győrben – mondta dr. Fekete Dávid.

Dr. Ferencz Orsolya telt ház előtt tartotta meg előadását, amely nagy sikert aratott a fiatalok körében.

,,Látható, hogy az űrkutatással kapcsolatos információk nagyon sokakat lázba hoznak. Magyarország egyszer már küldött űrhajóst az űrbe, és nagyon közel vagyunk hozzá, hogy ez újra megismétlődjön. A magyar űrkutatás nagy előnye, hogy hetvenöt éves múltra tekint vissza. Nagyon komoly tudósok és mérnökök dolgoznak azóta is a területen. Ez az az örökség, amelyre érdemes és lehet építeni. Kétezer-tizenöt óta Magyarország az Európai Űrügynökség teljes körű tagja, és sokkal nagyobb a szerepe a nemzetközi űrprojektben mint korábban” – jelentette ki dr. Ferencz Orsolya.

Az új magyar űrhajós 2024 első felében amerikai partnerekkel közösen jut majd fel a Nemzetközi Űrállomásra.

,,A küldetése legalább harminc napos lesz. Ennek megfelelően egy rendkívül összetett, tudományos tartalommal rendelkezik ez a misszió. Idén január harmincegyedikével zárult a toborzási szakasz. Kétszáznegyvennégy érvényes jelentkezés érkezett összességében, ebből harmincnyolc nő. Nagyon büszkék vagyunk a beérkezett életrajzokra. Azt látjuk, hogy nagyon felkészült szakemberek pályázták meg ezt a lehetőséget. Annak a négy embernek a kiképzése az ősz folyamán kezdődik, akik közül majd ténylegesen kikerül az űrhajósunk” – tette hozzá az űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt, Pécskai István

Kapcsolódó témák: #Mathias Corvinus Collegium | #űrprogram |