Gyopáros: A Modern Városok győri programjában még lehetnek változások

2023 végére elkészülhet a gyorsforgalmi út Pápáig

Illusztráció (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)
Hajba Ferenc
2020.08.08. 13:20

A Győrt Pápával összekötő kétszer kétsávos gyorsforgalmi út 2023 végére elkészül. A kormány döntött a kivitelezéshez szükséges összegről, a munkálatok idén novemberben kezdődnek meg.

A döntésről Téten számoltak be szombaton az országgyűlési képviselők. Elsőként dr. Kovács Zoltán – aki Pápa akkori polgármestereként a beruházás egyik kezdeményezője volt – mondta el, hogy az útszakasz 36 kilométeres lesz, s összesen 132 milliárd forintba kerül. Az M83-as összeköti Győrt, Magyarország egyik legprogresszívebb városát Pápával, s ez a beruházás az ott működő reptér számára stratégiai okokból is fontos. Emellett arra ösztönzi az út melletti települések főleg fiatal lakóit, hogy helyben maradjanak, ne költözzenek el a közeli városokba, hiszen győri vagy pápai munkahelyükre biztonságosan és gyorsan oda tudnak érni.

Fotó: MekliZ Fotóstúdió

Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a kormány 2018-ban meghirdette a magyar falvak fejlesztését célzó programját – azon belül megnyíltak a CSOK lehetőségei –, melynek eredményei már most, számokban is kifejezhetőek. A falvak jelentős részében ugyanis megállt a népességfogyás. „A 83-as főút mentén található településeken is nőtt a lakosság létszáma, Téten például 4 százalékkal. Az új, gyorsforgalmi út megépítése után ez a folyamat valószínűleg felgyorsul, hiszen helyben is jobb lesz az életminőség, s könnyebben be tudnak kapcsolódni az egész régió életébe” – fogalmazott Gyopáros Alpár.

Kara Ákos kiemelte: nagy jelentőségű fejlesztésről van szó. Azt szerették volna elérni, hogy biztonságos, ugyanakkor gyorsabb közlekedést biztosító, településeket elkerülő 2×2 sávos út épüljön. „Régóta dolgozunk ezért a célért, hiszen még Győr-Moson-Sopron megye közgyűlésének alelnöke voltam, amikor Kovács Zoltánnal felvállaltuk ennek az útfejlesztésnek a megvalósítását. Térségi jelentőségű beruházás ez, amely közel 200 ezer itt élő embert érint” – tette hozzá Kara Ákos győri országgyűlési képviselő. Minden érintett településen egyeztetéseket tartottak és a helyi polgármesterek nagyban segítették a munkájukat. „Ez a 36 kilométer hosszú út biztonságosabb közlekedést tesz lehetővé, mint ahogy az M1-es autópálya 83-as csomópontjainál megépült körforgalmak is sokkal biztonságosabbá tették a közlekedést. A megépülő út nem csak Győr és Pápa között csökkentheti jelentősen az utazási időt, hanem számos környező település viszonylatában is” – zárta Kara Ákos.

Gyopáros Alpár, dr. Kovács Zoltán és Kara Ákos
Fotó: MekliZ Fotóstúdió
A beruházás első szakasza a Pápa-Tét közti út lesz, a második a Téttől Győrbe vivő gyorsforgalmi. Novemberben elkezdődnek a munkálatok mindkét szakaszon.

A rendezvény végén a Győr+ Média a Modern Városok Programjában szereplő győri beruházások állásáról kérdezte Gyopáros Alpárt. A kormánybiztos emlékeztetett a miniszterelnök és az akkori győri polgármester megállapodására, melyben többek között a fürdő építése és a Győri Nemzeti Színház felújítása is kiemelten szerepelt.

„Azóta történt egy polgármesterváltás Győrben, a város új vezetője más célokat is megjelölt, s támogat. A város tehát a konkrét kérdésekről, az esetleges változtatásokról újra egyeztet a kormánnyal” – hangsúlyozta a kormánybiztos. „Ennek részleteiről elsőként Dr. Dézsi Csaba András polgármester úr nyilatkozik majd” – mondta Gyopáros Alpár.

A beruházást két szakaszra bontották, a Győr-Tét-dél (17,6 km) és a Tét-dél-Pápa (18,4 km) szakaszokra. A NIF Zrt. ígérete szerint egy időben kezdik meg mindkét részen a kivitelezést, novemberben várhatóan meg is kezdődhetnek az építési munkák.

Kapcsolódó témák: #beruházások | #Modern Városok Program |