Hirdetés
Védett értékünk a szentiváni tölgyes

150 éves fák és magyar futrinkák

Fotó: Győr+
Győr+
2022.04.15. 17:50

Három kilométeres tanösvényen élvezhetjük az öreg tölgyes jó levegőjét, hangulatát – tudtuk meg Szekeres Györgytől, a környezetvédelmi osztály referensétől.

Hirdetés

Győr védett természeti értékeinek sorába emelte a közgyűlés a „szentiváni tölgyeserdő”-t. Ez a különleges, majdnem hét hektáron elterülő élőhely Győrszentiván lakott területeitől nyugatra, a 813. sz. főút és az Audiba vezető út csomópontjának térségében található.

A terület szinte teljes egészét alkotó tölgyeserdő déli peremén természetközeli homokpusztagyepek maradtak fenn számos fokozottan védett, valamint védett növény- és állatfaj számára élőhelyet biztosítva. Itt található a környék legnagyobb összefüggő pusztai árvalányhajas területe is, mely a homokpusztagyepek társulásalkotó vezérnövénye.

Hirdetés

A látogató számára azonban a terület legszebb tájképvédelmi értéke tűnik fel elsőként, a több mint 150 éves kocsányos tölgyek, melyek méteres törzsátmérővel, terebélyes lombkoronájukkal különleges látványt és értéket jelentenek. A fák fejlődése szabadon álló hálózatban történt, amelyből adódóan olyan ágrendszer és koronaméret alakult ki számos egyeden, mely önmagában is csodálatra méltó.

A területről – a madarakon kívül – 22 védett fajt sikerült kimutatni. A madarak esetében pedig 36 védett, költő fajt találtak a szakemberek.

A másik élőhelytípus a temető szomszédságában lévő nyílt homokpuszta, az igazi magyar flóra otthona, itt találkozhatunk a ritka és védett magyar futrinkával is. A helyi védettség e természetes szépség megőrzésének biztonságát szolgálja. Emellett a győrieknek jelenthet természetközeli kikapcsolódást, hiszen mintegy három kilométeres tanösvényen barangolhatnak, ahol tájékoztató táblák segítik az eligazodást.

likeold
a fb oldalunkat