Hirdetés
Pannon Víz

14 ezer év alatt egy tabletta

Fotó: Pannon Víz Zrt.
Pannon Víz Zrt.
2020.07.03. 21:00

Tudta, hogy egy átlagember 14 ezer év alatt fogyasztana el négy olimpiai úszómedence feltöltéséhez elegendő csapvizet? Ennyit kellene ugyanis meginnunk ahhoz, hogy a csapvízzel egy tablettányi gyógyszer maradék hatóanyaga jusson a szervezetünkbe.

Hirdetés

Az Enviroment Pollution legfrissebb számában publikált kutatás a győrihez hasonló fővárosi parti szűrésű rendszer gyógyszermaradék-eltávolítási hatékonyságát vizsgálta. Az elején szögezzük le: kiválónak értékelte. Az erről beszámoló média egy részének azonban klikkvadász, pánikkeltő szalagcímekkel sikerült félrevezetni az olvasókat.

Nagy Edit, a Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára a megjelentekre reagálva elmondta, hogy modern vizsgálati technológiákkal már szinte „néhány” molekula is kimutatható. Iskolai tanulmányainkra visszagondolva megérthetjük, hogy valójában nincs gond! Tételezzük fel, hogy egy gyógyszer valamilyen hatóanyagból 100 mg-ot tartalmaz tablettánként. Ez 100.000.000 ng (nanogramm) hatóanyagnak felel meg.

Hirdetés

Akkor az ivóvizekben szennyezésként jelen lévő 1–10 ng/l koncentrációjú gyógyszermaradék esetén 10.000.000 liter (10.000 m3) vizet kellene elfogyasztanunk, hogy egy tablettának megfelelő hatóanyag kerüljön a szervezetünkbe. Napi 2 liter, szermaradványokat tartalmazó ivóvíz elfogyasztása esetén ez a folyamat 5.000.000 napig, azaz közel 14 ezer évig tartana.

Ha belegondolunk abba, hogy amikor fáj a fejünk és egy nap beveszünk akár több fájdalomcsillapítót, vagy egy betegség esetén napokig szedjük az antibiotikumot, akkor rájövünk, hogy vizeink gyógyszermaradék-szennyezése a jelenlegi szinten nem jelent érzékelhető veszélyt a csapvizet fogyasztó emberek számára.

Hancz András, a Pannon-Víz Zrt. laboratóriumának vezetője hangsúlyozta, nagyon nem mindegy, mit hova dobunk el, hiszen előbb-utóbb minden vissza fog kerülni az emberi szervezetbe. A feleslegessé vált gyógyszereket, növényvédő szereket, tisztítószerek maradékait, egyéb veszélyes kémiai anyagot kizárólag szabályos módon szabad kezelni, hulladékként elhelyezni. A szabadba borított, közcsatornába öntött káros anyagok nagy sebességgel terjednek szét a környezetben.

Kapcsolódó témák: #pannon-víz |
likeold
a fb oldalunkat