Vega- ebédek: Vörösbab fasírt

Szarka Zsófi
2020.07.12. 13:22

Fokhagymásan, sült krumplival, friss salátával egy igazán tökéletes nyári ebéd. Húsimádóknak is bátran ajánlom, nem fognak csalódni.

A bab fehérjeforrás, ezért szeretik a vegák és a vegánok is, mert tápláló, laktató és könnyű vele dolgozni. Ebben az esetben a főtt, üveges vagy konzerv babokra gondolok, aminek a színeivel is lehet játszani. A fehér színű gyönyörű krémnek, a vörös egy fasírtnak, a fekete bab pedig mindenhez jól mutat. Kicsit idegenkedünk tőle, mert néha gyomorbántalmakat okozhat, de mixelve vagy pürésítve egyáltalán nem. Afrikában gyakran találkozunk a húsok mellett babkrémmel, ami citrommal, fűszerekkel ízesített bab turmixolva, ráadásul melegen és hidegen is tálalják. Kiváló kesudióval, mogyoróval együtt, ami tésztákra is remek szósz. Egy szó, mint száz, a bab egészséges, alacsony kalória-, de magas fehérjetartalmú, pénztárcabarát alapanyag, használjuk bátran!

Bevásárlólista:
500 g főtt bab
1 db tojás
1 fej vöröshagyma
1 kk piros, őrölt paprika
2 gerezd fokhagyma
2 kk szezámmag
4-5 szál friss petrezselyem
2 ek olaj
1 db briós vagy zsemle
1 kk só
1 kk őrölt bors
zsemlemorzsa+2 dl olaj a sütéshez

Köretként: sült újkrumpli

Mártogatós: 3 ek görög joghurt+ 1 ek majonéz+ +1 kk mustár+ zöldfűszerek aprítva (zsálya, menta, bazsalikom, petrezselyem)

Elkészítés:

A főtt babot, a petrezselymet, sót, borsot, tojást egy késes robotgépbe teszem vagy botmixerrel turmixolom. A hagymát, fokhagymát aprítom és olajon megdinsztelem. Ehhez adok egy kis pirospaprikát és a szezámmagot. A brióst vagy kenyérfélét beáztatom vízbe 2-3 percre, majd kicsavarom a két markomban és hozzáadom a mixelt babkrémhez. Hozzáteszem a hagymás keveréket is, mindent alaposan kikeverek, és ha nem találom elég ragadósnak, amiből gombócot tudok formázni, akkor egy kis zsemlemorzsát vagy lisztet rakok hozzá.

Kis gombócokat formázok belőle, amit szezámmagos zsemlemorzsába forgatok és a forró olajban kisütök. A burgonyát meghámozom, kevés olajba átforgatom és 250 fokos sütőben 20 perc alatt tökéletesre sütöm.

A szószhoz a zöldfűszereket aprítom és összekeverek mindent egy tálban.

Tipp: Formázásnál egy evőkanálnyi fasírtalapot a zsemlemorzsába dobok és ott formázom meg gombóccá.
Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |