Győr+ Konyha

Tartós pogácsa

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2020.04.03. 08:06

Több napon keresztül finom és puha kelt pogácsa. Elkészíthető nagy adagban, hiszen nem keményedik meg és gyorsan összeállítható a tésztája.

Egészen más a helyzet főzés terén, ha nem csupán kedvtelésből tesszük ezt, hiszen ha nem rendelünk házhoz, sokunknak valóban az az egyetlen meleg étel forrásunk minden nap, amit mi készítünk. Tervezni kell a heti menüt, hiszen a felszerelt kamráinkból, hűtőinkből okosan kell gazdálkodnunk. Szavatossági sorrendben igyekszem én is az élelmiszert felhasználni, de sorjában fogyasztani kell a lisztet és a krumplit is. A kovász már növekszik, hiszen az élesztők gyorsan elfogytak a boltokból, pedig ez is azon termékek közé tartozik, ami nem sokáig bírja épségben a hűtőben, ezért igyekszem feldolgozni.

Bevásárló lista:

500 g főtt, tört burgonya

50 g rozsliszt

200 g fehér búzaliszt

250 g túró

250 g zsír

1 ek só

1 kk őrölt bors

1 gerezd fokhagyma

25g friss élesztő

100 ml tej

1 db tojás + 1 db a lekenéshez

A burgonyát héjában, 1 ek sóval puhára főzöm, meghámozom és kihűtöm. Az élesztőt felfuttatom a cukros, langyos tejben. Egy nagy tálba szitálom a fehér, finom lisztet, elmorzsolom a vajjal, majd a főtt, kihűlt krumplival és a túróval. Ezután mélyedést készítek és hozzáadom az élesztőt és a tojást. Először átgyúrom alaposan, csak ezután nézem meg, hogy szükséges e hozzá folyadék, mert a krumpli miatt szaftos lesz a tésztánk. Ízesítem a borssal, reszelt fokhagymával vagy medvehagymával. Letakarva a hűtőben kelesztem egész éjjel. Másnap délelőtt előveszem, kisodrom egy nyújtófával, berácsozom a tetejét és nagyobb méretűekre  és apróbbakra is szaggatok tepsinként. A tepsiben kelesztem még 20 percig, majd felvert tojással lekenem, sajttal megszórom és pirosra sütöm 30 perc alatt.

Tipp: a nagyobb méretűek 3-4 napig puhák maradnak. Az apróbbakból pedig eltettem egy adagot a fagyasztóba is. Egy tálcára raktam kiszaggatva őket, így tettem a fagyasztóba, majd 1 óra után egyesével leszedve raktam egy zacskóba és tettem be a fagyasztóba.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |