Szalagos fánk tönkölylisztből
Egyáltalán nem érezhető változás az ízlelőbimbóknak, csak a gyomornak, ha tönkölylisztből készítjük a farsangi fánkot! Nagymamák receptjét is bátran továbbvariálhatjuk, ugyanolyan finom marad, de egészségesebb.
Ez történt most is, a megszokott búzalisztet kicseréltem fehér tönkölyre, hogy még többet tudjunk enni belőle és ne gömbölyödjünk a farsangi időszakban. Valójában ettől a cserétől habkönnyű tésztát kaptam, ami nagyon jól viselkedik a dagasztó tálban és a forró fazékban egyaránt. A farsangot legtöbben szeretjük és várjuk, mert a vidámságot szimbolizálja, no meg persze az egyik legnépszerűbb ételünket, a fánkot.
Rengeteg elnevezése van a fánknak, Erdélyben pánkónak, Felvidéken siskának, a palócok pampuskának nevezik. Sokféle édes, mi több, sós variáció létezik, az ötletek és receptek egy részét elhozom a rovat olvasóinak idén is. A fánkok többségének tojásos, könnyű tésztája van és zsiradékban sül. Ez a szalagos fánk a kedvencem, így most ezzel indítjuk hivatalosan a farsangi ételek sorát! Egészségünkre, bőségünkre!
Bevásárló lista 15-17 db-hoz:
• 32 dkg fehér tönkölyliszt (3 szórás a nyújtáshoz)
• 2 tojás sárgája
• csipet só
• 1 csomag vaníliás cukor
• 2 ek eritrit vagy 2 ek cukor
• 3 dkg vaj (82% – szobahőmérsékletű)
• 1 citrom héja (bio)
• 0.3 dl rum
• 1.8 dl tej (2.8%)
• 2 dkg friss élesztő
Tetejére: lekvár, porcukor
Elkészítés
1. Az élesztőt kikeverem a vaníliás cukor negyedével, hozzáöntöm a langyos tejet és egy kiskanál lisztet, 20 percig pihentetem meleg helyen, letakarva.
2. Kézi mixerrel kikeverem a tojások sárgáját a vaníliás cukorral, a kristálycukorral vagy az eritrittel egészen fehéredésig (5 perc), majd hozzáadom a rumot, reszelt citromhéjat, csipet sót és kidagasztom a kimért 30 dkg liszttel, élesztős tejjel (2 dkg ment az élesztőbe).
3. Lágy, könnyű tésztát kapok, ami már nem nagyon ragad, de csak amikor összeállt a kelt tészta, akkor adom hozzá a puha vajat, majd duplán letakarva 20 percig pihentetem. Újra átdagasztom és 45 percig kelesztem, szintén letakarva.
4. Enyhén lisztezett felületre kiborítom és ujjnyi vastagra, kizárólag a két, lisztes tenyeremmel kilapítgatom. Éles formával (különben nem lesz szép) kiszaggatom, újra letakarom és még 30 percig kelesztem.
5. Közepesen forró zsírban sütöm, az eddig felül lévő részével lefelé teszem bele a zsírba úgy, hogy közben a hüvelyk és középső ujjammal összecsippentem a közepét (összeérjenek az ujjbegyek), majd lefedem 3 percre, és közepes lángon sütöm. Amikor barnul az alja, megfordítom és fedetlenül 5 percig továbbsütöm.
6. Papírtörlőre szedem ki a fánkokat, majd amikor langyosra hűltek, őrölt eritrittel vagy klasszikus porcukorral szórom meg, a lyukakba pedig lekvárt teszek.
#SzarkaZsófi