Hirdetés
Nyári étkek Szarka Zsófitól

Serpenyős paradicsomos csirke

Fotó: Győr+
Szarka Zsófi
2020.06.20. 15:12

Meleg van, főleg a tűzhely mellett, ezért most van a legnagyobb szükségünk gyors, de mégis tápláló ételekre.

Hirdetés

A csirkemell mindig gyors megoldásnak tűnik, de azt is elő kell készíteni ahhoz, hogy finom legyen. Amennyiben gyorsan, a fagyasztóból kivéve olvasztjuk ki és kezdjük el sütni, száraz és ízetlen lesz. Viszont, ha hűtötten vesszük, akkor előtte be tudjuk sózni, olajozni fél órával sütés előtt, és máris sokkal finomabb lesz a belseje.

Isteni viszont akkor lesz, ha egy éjszakát sóban, olívaolajban pihen. Az olajat magába szívja, a sótól megtelik vízzel és olyan szaftos lesz a belseje, amitől érdemes csirkemellet enni többször is egy héten. A paradicsomokat már használom nagy mennyiségben, a kertből a friss bazsalikomot és az újhagymát, így nem nehéz egy édes szószt készíteni a csirkéhez sem ezekből a finom zöldségekből.

Hirdetés

Bevásárló lista (2 főre):

  • 4 db édes paradicsom
  • 150 g sűrített, konzerv paradicsom
  • 2 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • 50 ml víz
  • 2 kk só
  • 300 g csirkemellfilé
  • friss bazsalikom
  • leheletnyi barna cukor
  • őrölt bors

Tetejére: 50 g reszelt érett sajt

Köretként: bulgur, héjában sült burgonya, durum tészta

Elkészítés:

A csirkét előző este vagy elkészítés előtt egy órával felcsíkozom, bedörzsölöm 1-1 ek olajjal, majd sózom. Sütésnél egy serpenyőben olajat hevítek, körbepirítom magas lángon a csirkemelldarabokat, majd egy tányérra kiszedem őket. Ezután jöhet az aprított újhagyma, a fokhagyma, kockázott friss paradicsomok, pár perc pirítás alacsony lángon, majd felöntöm a vízzel, a paradicsompürével és lefedem 5 percre. Ezután visszateszem a húsokat, jöhet a friss bazsalikom, leheletnyi barna cukor, pici őrölt bors, és újra lefedem 10 percre, alacsony lángon. A fedőt leveszem, kicsit lepirítom, ezalatt ráreszelem a sajtot és tálalok is. A köreteket ezalatt el tudom készíteni és friss uborkasalátával, fejes salátával tálalom.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |
likeold
a fb oldalunkat