Győr+ Konyha

Meggyszószban úszó banánpalacsinta

Szarka Zsófi
2020.06.28. 09:40

Micsoda ízkavalkád, micsoda energia és mekkora vitaminforrás. Ez a desszert tökéletes reggelire és második fogásnak is egy jó leves után.

A meggyből kitűnő szószt készítenek Felvidéken, amit le is írok majd olvasóimnak, azonban előtte bevezetném az enyhébb verzióját. Enyhébb csupán attól, hogy nem olyan édes, inkább vidamindúsabb. Az összes pirosgyümölcs egyszerre támadt meg minket, amit használjunk ki, hiszen 1
hónapunk van arra, hogy a maradék 12 hónapra elraktározzuk, most pedig jól megtömjük a gyomrunkat a frissen szedettből.

Szedés után éppen ideális mindig valami gyors finomat összedobni belőlük, hiszen úgyis megkívánjuk. Egy szombat délelőtt gyakran elmegy a kompót és dzsemfőzéssel, így mellette ez a palacsinta tökéletes egy gulyásebéd után. Ráadásul energiát ad a továbbiakhoz.

Bevásárlólista (4 főre):

  • 1 kg meggy
  • 10 dkg ribizli/málna (elhagyható)
  • 1 ek vaníliás pudingpor
  • 2 db zúzott szegfűszeg
  • 1 kk őrölt fahéj
  • csipet só
  • édesítőszer/méz/vaníliás cukor
  • Palacsinta:
  • 2 db banán vagy 1 db avokádó (érett)
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej
  • 4 ek zabpehely
  • 1 ek liszt
  • édesítőszer/méz/cukor
  • csipet só
  • fél csomag sütőpor
  • 6-7 szem tört dió
  • 1 ek kókuszolaj/olívaolaj

Elkészítés:

A palacsinta hozzávalóit egy tálban összekeverem, sűrű masszának kell lennie. Kicsit hagyom állni, majd olajozott serpenyőben mindkét oldalát 2-2 perc alatt közepes lángon megsütöm.

A szószhoz a meggyet kimagozom, berakom egy turmixgépbe, hozzáöntök 3 dl vizet és összeturmixolom vagy egy magas falú edényben botmixerrel pépesítem. Hozzáadom a pudingport, még hidegen. Jöhetnek a fűszerek, cukor és felteszem főni. Habverővel, folyamatos keverés mellett felforralom és készen is vagyok. Hidegen a legjobb, de tálalásnál arra ügyeljünk, hogy szószból legyen sok és abban ússzon a palacsinta.

Tipp: Joghurttal, túróval lehet díszíteni és plusz magvakkal a tálalásnál. A szósz hidegen vagy melegen isteni egy gombóc vaníliafagylalttal is.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |