Semmi se menjen kárba - sonka és tojás újragondolva

Maradékmentő ötletek kreatívan

Fotó: Creative Chef
Nagy Eszter
2020.04.19. 09:58

Sonkás-medvehagymás-sajtos puffancs és húsvéti pizza.

Legyünk kreatívak! – tanácsolja Nagy Eszter creative chef, aki szerint az égetett tésztáról vagy a profiterolról aligha a húsvéti sonka jut bárkinek az eszébe. Pedig ez a roppant egyszerű tészta rendkívül kreatívan felhasználható „maradék-eltüntető” célokra. Nem bonyolult, viszont néhány szabályt be kell tartani a készítésekor. Ahogy pizzasütésnél is, ami szintén roppant egyszerű és nagyszerű lehet némi odafigyeléssel.

Sonkás-medvehagymás-sajtos puffancs

Hozzávalók:

100 g vaj (vagy zsír vagy olaj)
100 g víz
100 g tej
100 g liszt
4 db tojás
csipet só
kb. 100 g húsvéti sonka
50-80 g reszelt sajt
kevés medvehagyma vagy metélőhagyma
100 g víz
100 g tej
100 g liszt
4 db tojás
csipet só
kb. 100 g húsvéti sonka
50-80 g reszelt sajt
kevés medvehagyma vagy metélőhagyma

A vizet, a vajat és a tejet egy csipet sóval felforraljuk, majd a lisztet beleöntjük és addig kevergetjük, míg masszává áll össze és le nem válik az edény faláról. Ekkor az egészet áttesszük egy keverőtálba és a négy tojást egyesével folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk. Addig nem adjuk a következőt, amíg a tészta fel nem vette az előző tojást. Amikor ezzel elkészültünk, belekeverjük az apróra vágott sonkát, a sajtot, illetve a hagymát, és tepsire kis golyókat formázunk belőle. Hagyjunk köztük egy kevés helyet, mert megdagadnak. Előmelegített, 180 fokos sütőbe téve nagyjából 20 percig sütjük a kis „pogácsáinkat”.

Fotó: Creative Chef

Húsvéti pizza

Hozzávalók:

500 g liszt (pizza- vagy rétesliszt)
15 g élesztő
kb. 350 g meleg víz

3 ek. olívaolaj
Paradicsommártás:
300 g natúr paradicsompüré

egy marék friss bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors
bors1 kk.
szárított oregánó
frissen aprított bazsalikom

A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, majd fóliával lefedve meleg helyen minimum egy órát pihentetjük. A paradicsommártást felforraljuk, belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a sót, az oregánót. A tűzről levéve friss bazsalikommal összeforgatjuk. A kész tésztákat hajszál vékonyra nyújtjuk és a paradicsomszósszal kenve, sajttal és friss paradicsommal megszórva, maximum hőfokra előmelegített sütőbe tesszük mintegy 10 percre. A húsvéti sonkát vékonyra vágva sütés után tesszük rá, különben nagyon sós lesz.

Kapcsolódó témák: #creative chef |