Hirdetés
Győr+ Konyha

Kolbászos rugelach

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2019.11.02. 11:15

Nagy hagyománya van a ropogós és tökéletes tésztának. Bécsben, Amerikában, Lengyelországban egyaránt honosnak tartják, többnyire azonban a zsidó konyhának ismerik el.

Hirdetés

Vita kerekedik minden alkalommal arról, hogy melyik ország édessége igazán a rugelach, de az biztos, hogy az amerikaik közül Alvin Lee Small készíti a legjobban. New York, Harlem részén egy kisebb kis cukrászata van, ahol kizárólag kézzel csavarja, gyúrja a süteményt és tölti fahéjas-cukros mogyoróval.

Kihaló félben van ez a művészet, hiszen gépekkel vagy több munkaerővel tudnak nagy mennyiségben igazán finomat készíteni, de Alvin nem enged ki semmit a saját kezéből. 74 éves kora ellenére naponta nyitja ki boltját, mert azt mondja, kell valami igazán finom édesség is a boltban kapható rugelach mellett, ami valójában csak egy becsomagolt cipőtalp. Minden országban a legtöbb Hanuka környékén fogy, de egész évben készítik és vásárolják a háziasszonyok is otthonra. A rugelach tésztájának alapja krémsajt, amitől ropogós és enyhén édes. Készíthetjük sós töltelékkel is, de az eredeti verzió a fahéjas-cukros volt minden nemzetnél.

Hirdetés

Bevásárló lista:

Tészta:

  • 250 g krémsajt (Philadelphia cream cheese)
  • 250 g vaj
  • 3 ek cukor
  • 150 g liszt
  • 1 kiskanál só
  • Töltelék: vékony kolbászkák
  • Tetejére: 1 db tojás 50 ml tej

Elkészítés

A tészta hozzávalóit nagyon gyors mozdulatokkal összegyúrom kézzel vagy késes robotgépben, ahol cseppet sem tud a vaj megolvadni. Azonnal hűtőbe teszem, hiszen nehéz vele dolgozni, de ettől olyan omlós, ropogós majd a tészta. Két gombócot formázok belőle, alaposan lisztezem közben folyamatosan a deszkám és kör alakúra nyújtom. Háromszögeket vágok belőle és megtöltöm. Felcsavarom.

Sütőpapíros tepsibe sorakoztatom. Lekenem felvert tojásos tejjel a tetejét és 180 fokos sütőben 20 percig sütöm.

Tipp: A kolbászos verzióba bátran tehetünk egy kis chilikrémet. Amennyiben édesen készítünk, a tetejét szórjuk meg kristálycukorral.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |
likeold
a fb oldalunkat