Hirdetés
Győr+ Konyha

Kelkáposzta maceszgombóccal

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2020.03.15. 07:57

Egy újabb klasszikus izgalmas finomsággal. Sokan ismerjük, de nem elegen a macesz finomságát és egyszerűségét. Érdemes kipróbálni, meglepően finom étel.

Hirdetés

A maceszliszt vagy -kenyér használata rendkívül sokszínű. Leginkább a zsemlegombóchoz hasonlítanám az ízét kifőzve, de el sem tudom mondani, hány lépéssel egyszerűbb és rövidebb az elkészítése. A maceszkenyeret csupán tördelem, a maceszliszttel sűrítem, tojással, petrezselyemmel pedig gombóccá formázom. Kissé pirított, sült zsemle íze van és jó tömör állaga. Levesbe, köretként és akár csak tejföllel, pirított hagymával is mennyei. A kelkáposztához én néha húsgombócot készítek, de most vegetáriánus verzióban jöhetett bele az ízes maceszgombóc. Jól is esett a sok tejföllel.

Bevásárló lista:

Hirdetés

1 fej kelkáposzta

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

2 szál sárgarépa

1 szál fehérrépa

3 ek olaj

fél kk őrölt kömény

10 szem egész bors

1 ek őrölt pirospaprika

1 karika gyömbér

Maceszgombóc:

250 g maceszlap/kenyér

100 g maceszliszt

1 db tojás

1 kk só

csokor petrezselyem

csipet őrölt bors

Elkészítés:

Az olajon a kockázott hagymát, fokhagymát megdinsztelem, hozzáadom a fűszereket, átkeverem az olajon és jöhetnek a keményebb zöldségek. A karikázott sárga- és fehérrépa, gyömbérkarika. Fél liter vízzel felöntöm, sózom és főzöm fél órán keresztül. Ezalatt felkockázom a kellevelet, ezt is hozzáadom és felöntöm 1,5 liter vízzel.

A maceszgombócokhoz a lisztet kikeverem a tojással, hozzáadom az apróra tördelt maceszlapokat, kenyereket és felöntöm még fél dl vízzel. Hagyom, hogy teljesen átázzon és gombóccá gyúrható legyen. Aprítom a petrezselymet, hozzákeverem a sót, borsot és apró kis gombócokat formázok belőlük. Beleteszem a forrásban lévő levesbe és 25 percig hagyom főni. Nem főnek szét, így bátran hagyhatjuk benne, akár újramelegítésnél is. A rántást a legvégén készítem, de mivel a macesz sűrűsít, ezért a lisztet elhagyom, csak olajat hevítek egy serpenyőben, elkeverem benne az őrölt pirospaprikát és hozzáöntöm a leveshez, amitől szép színt kap.

Tipp: Amennyiben nem találsz maceszlisztet, kávédarálóban a maceszlapokat percek alatt lisztté lehet őrölni.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |
likeold
a fb oldalunkat