Győr+ Konyha

Indiai rizs

Szarka Zsófi
2020.02.01. 08:35

Sokan követjük a csirke-rizs-zöldség diétát vagy legalábbis próbáljuk beiktatni az étrendünkbe. Egy idő után unalmas, ezért variálni szoktam egy-egy elemét, hogy változatos legyen.

A csirkének a formájával, szeletelésével szoktam játszani, hogy nagyobb lendülettel fogjak hozzá nagyjából ugyanannak az ételhez, aminek a múlt héten és az előtt is. Rablóhúsként, feltűzdelve vagy fasírtként némi reszelt zöldséggel, esetleg túróval-spenóttal töltve szeretem a legjobban. Ehhez azonban unalmas a barna rizs vagy basmati rizs köretként mindig ugyanabban a formában.

Természetesen a zöldséges rizs, a rizottó is szerethető, de próbáljunk ki egy indiai ízvilágot is, amiben van azért egy kis kalóriadús rész is, de természetesen az a legjobb benne. A pirított vaj az, amiről mesélek éppen, de éppen ettől gyönyörű, duci és különálló rizsszemeket kapunk. Az íze fantasztikus, enyhén fűszeres és nem áll össze vagy keményedik meg harmadnapra sem. Bátran próbáljuk ki!

Bevásárló lista:

  • 300 g hússzú szemű rizs (Lagrees)
  • 500 ml víz
  • 1 kk curry
  • 2 kk kurkuma
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 kk só
  • 1 db egész fahéj
  • 2 db babérlevél
  • 50 g vaj (82%)

Elkészítés

A vajat megolvasztom, megdinsztelem benne az apróra vágott hagymát, a végén hozzáadom a zúzott fokhagymát és az összes fűszert. Pár percig kevergetem, pirítom. A rizst 3x kimosom – tulajdonképpen addig kell öblíteni, amíg már teljesen átlátszó lesz a vize, ekkor lesz jó pergős rizsünk.

Ezután rádobom az alapra, összekeverem a fűszeres hagymával, pirítom 2 percig és felöntöm a vízzel. Közepes lángon 40 percig főzöm. Csak akkor nyúlok hozzá, ha letelt a főzési idő. Szép sárga, fűszeres, illatos rizst kapunk.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |