Győr+ Konyha

Illatos leves mellé tépett malachús

Nagy Eszter
2019.12.11. 09:54

Nagy Eszter creative chef ajánlatában a mostanság oly divatos „tépett malachús” háziasszonybarát elkészítési módját ismerhetjük meg. Eredetileg smokerben (a barbecue sütés, füstölés legeredetibb eszköze) készítik, omlóssága miatt szálasra húzzák, szaftosan, szendvicsben kínálják. Egy kis csalással mi is hasonló ízt varázsolhatunk a tányérra. Az egyik legigénytelenebb gyümölcsünkből pedig illatos, már az adventre hangoló levest készíthetünk olcsón és gyorsan.

Fahéjas szilvaleves

Hozzávalók 4 főre:

1 kg szilva

8 dkg cukor

2 rúd fahéj

5-6 szem szegfűszeg

1 db csillagánizs

1 citrom reszelt héja

1 ek. balzsamecet

frissen őrölt bors

1 kk. reszelt gyömbér

1 nagy ek. méz

A szilvát kimagozzuk és néhány szemet (kb. 6-7) félreteszünk belőle. 5 dl vízben felfőzzük a fűszereket, a cukrot, és amikor a felére redukálódott, átszűrjük. Hozzáadjuk a szilva nagyobbik részét és 10-15 percig főzzük, majd mehet bele a gyömbér, a citrom héja, végül az egészet alaposan összeturmixoljuk. Ha a szilva héját nem sikerült teljesen átdarálni, akkor érdemes a levest leszűrni.

A maradék szilvát apró, tatár-szerű kockákra vágjuk, borssal, mézzel, balzsamecettel marináljuk.

Tálaláskor ebből teszünk egy keveset a tányér közepébe és a forró, illatos levessel nyakon öntve kínáljuk.

Ha fokozni szeretnénk az élvezeteket, cukrozatlan tejszínhabbal díszíthetjük.

Pulled pork szendvics

Hozzávalók 4 főre:

70 dkg sertéslapocka

0,5 liter barna sör

2 dkg cukor

3 ek. szójaszósz

só, bors (inkább az elkészítés vége felé)

2 db lila hagyma

3-4 gerezd fokhagyma

1,5 ek. magos mustár

1 tk. folyékony füst

A lapockát egy jénai edénybe helyezzük, melléöntjük a barna sört, a cukrot, szójaszószt, a karikázott hagymákat és lefedve 6-7 órára 120 fokos sütőbe tesszük. Ha a húst két villával könnyedén szálaira tudjuk szedni, akkor elkészült. Ekkor a levet egy forralóba öntve felére beforraljuk, hozzáadjuk a füstöt és visszaöntjük a szálaira szedett hagymás húsra, végül mustárral alaposan összeforgatjuk. Ilyenkor kóstoljuk meg, és ha nem elég ízes, sózhatjuk, borsozhatjuk.

Friss császárzsemlével isteni. Jó szaftosan, melegen töltsük meg a hússal. Házi csalamádéval és sült burgonyával kínálhatjuk.

Kapcsolódó témák: #creative chef |