Győr+ Konyha

Házi kókusztej

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2019.11.24. 09:05

Friss, krémes és finom – ez jellemzi az otthon elkészített kókuszdióból kinyert növényi tejet, amit eddig nem nagyon tapasztalhattunk a boltban vásárolt italokban.

Megfordítom az üveget és mindig csalódás ér. – „Azt gondoltam, ez valamivel jobb.” – de nem, ezért lassan elfogy a választási lehetőségem a polcokról és maradi a házi készítés. Túl sok időm nekem sincs mindent otthon készíteni, de ez pár perces művelet és még szórakoztató is. Másnap a kávéban istenien krémes, a hűtőben eláll és még egy adagot le is fagyasztottam. El sem tudom képzelni, ebből mennyire finom lesz az ananász smoothie vagy a kedvenc sütőtök-krémlevesem. Mindenesetre ez jó, ez igazi. Most már nem is hozok haza dobozban semmi kókuszosat, csak magát a diót, amiből még a reszelék is a miénk.

Bevásárló lista (500 ml tejhez):

  • 1 db kókuszdió
  • 400 ml ásványvíz (mentes)
  • csipet só

Eszközök: turmixgép, vászonkendő (konyharuha), klopfoló

A kókuszdió alján találunk 3 kis lyukacskát, amiből az egyiket egy kés végével ki tudjuk fúrni, így meglékelhető és ki tudom önteni egy pohárba a kókuszvizet. Félreteszem.

Egy kalapáccsal, bárddal vagy klopfolóval körbeütögetem a kókuszdiót. Nem kell elfűrészelni, hiszen ez a legjobb módszer, hogy körbe-körbe ütögetem és egyszer csak megpattan, megreped. Ekkor még tovább ütőm, kb. addig, amíg 8 részre nem törik. Ugyanis így tudom kivenni majd könnyen a kókuszdió belsejét.


Egy turmixgépbe apróbbra tördelem a fehér kókuszt, hozzáöntöm a félretett kókuszvizet és még 4dl buborékmentes ásványvizet. Ezt 4-5 percig turmixolom, majd egy konyharuhával kibélelek egy tálat és erre öntöm. Összecsomagolom és kifacsarom belőle az összes nedűt.

Üvegbe teszem, majd hűtőbe. Reggelre picit különválik majd, de használat előtt csak rázd össze vagy keverd el.

A kókuszreszeléket egy tálcára öntöttem, megszárítottam és szintén egy üvegben tárolom.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |