Győr+ Konyha

Friss étvágygerjesztő

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2019.12.05. 07:31

Télen kicsit nehezebb vitamindús salátát készíteni, de szerencsére van néhány jó ötletem, még a húsimádók számára is.

A salátákat gyakran előételként, azaz étvágygerjesztőként kínálták és kínálják manapság is, mert valójában csak beindítja a képzelőerőt és az ízlelőbimbókat. Ezért van félmosoly a férfiak arcán, amikor a lányok főételként fogyasztanak egy nagy adag zöldségkeveréket, miközben az a férfi fél fogára sem volna ez elegendő. Az előételek célja azonban az, hogy előkészítsék a gyomrot a nagyobb étkezésre. Velem azonban sokszor előfordult már, hogy jobban ízlettek ezek a falatkák, mint maga a főétel.

A görög, török előételek, a spanyol tapasok is hasonló funkciót töltenek be, és talán az egyszerűségükben rejlik az erejük. Az én húsos-zöldségsalátám a praktikus konyha alapelvein nyugszik, azaz egy sült csirke szép mellhúsán, ami száraznak bizonyult a vasárnapi ebédnél és megmaradt. Kapott egy könnyű krémes szószt és sok zöldséget. Így lett a pirítóson zamatos finomság.

Bevásárló lista:

250 g sült csirke
3 ek görög joghurt
1 kk majonéz
1 db sárgarépa
100 g zeller
kis csokor petrezselyem
1 szál újhagyma
1 db alma
3-4 őrlés friss bors
fél citrom leve
csipet só

Elkészítés:

A csirkét szétszálazom és egy tálba teszem. A zöldségeket meghámozom és julienne–re vágom, vagy amilyen vékonyra csak tudom. Ehhez ajánlatos egy nagy, széles pengéjű kés.

Egy kisebb tálban elkészítem az öntetet: a citromlét, joghurtot, majonézt, borsot, sót és az aprított petrezselymet alaposan kikeverem és ráöntöm a salátára. Hagyom 10 percet állni a hűtőben. Érdemes akár előző este elkészíteni, mert így még jobban összeérnek az ízek benne.

Tipp: A kenyeret kiválthatjuk szeletelt füstölt sajttal, mert kiváló párosítás és fel tudjuk göngyölni bele a salátát.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |