Hirdetés
Győr+ Konyha

Eljött az idő: slow life

Szarka Zsófi
2020.03.20. 07:13

A boltból elfogyott minden élesztő, jöhet első lépésként a kovász! Én sem szoktam gyakran készíteni, de csináljuk együtt a következő 6-7 napban, most van csak igazán időnk rá!

Hirdetés

Kovász recept:

I. nap: 30 g víz+30 g liszt (nálam rozs), 25 fokban a legjobb és nem teljesen lezárva. Én napi egyszer, ugyanabban az órában „etetem” 1 ek liszttel+2 ek vízzel.

Hirdetés

II. nap: A kovász picit buborékos lett. Figyelem minden 3 órában vagy az étkezéseknél, ezért jó, ha az ebédlőasztal környékén van, így nem felejtjük el. A fehér lisztből készülő kovászt többször kell etetni, kb. 7-8 óránként, leginkább akkor, amikor látjuk, hogy picit összeesett. A rozsos kovászt kb. 12 óránként. Én egy fa pálcával kevergetem, egészen nagy üvegben készítem.

III. nap: Elindítok egy újabb kovászt, párhuzamosan az elsővel, bebiztosítom magam. Az egyik rozsos, a másik fehér. Így látom a különbséget is, hogy mikor, melyik dolgozik jobban. Kb. a 6-7. napra lesz készen, amikor a négyszeresére nő. Általában 1 evőkanál liszttel etetem és kb. ennyi vízzel. A lényeg, hogy kemény, sűrű kovász legyen, megálljon benne a pálca, mint egy töményebb zabkásában.

IV. nap: Most már izgulok, hiszen itt nem szabad, hogy meghaljon a kovász. Ez akkor fordulhat elő, ha közvetlenül a radiátorra teszem vagy túl nagy huzatban van. A legjobb hőmérséklet még mindig a 25 fok számára, de ezt inkább úgy érem el, hogy egy műanyag üveget kupakjánál levágok, hogy rá tudjam tenni az üvegre, így maradhat szem előtt. Azonban, ami még jobb, egy szekrénybe vagy sütőbe, amit becsukok és akár mellé tudok tenni egy bögre forralt vizet, ez begőzöli a helyet, ahol a kovász van – viszont így emlékeztetőt kell beírni az etetésekre. Azonban semmi mesterséges melegítést, hűtést ne kövessünk el vele az első 6-7 napban, utána már bátrabban kezelgethetjük.

V. nap: Szagoljuk meg gyakran, ha ecetszagú, akkor liszt kell hozzá, ha meg sem mozdul és élesztő szagú, akkor inkább pici víz, mert túl sűrű lett. A tetőt ne csavarjuk rá, csak tegyük rá, esetleg, ha rácsavarjuk, forró szöggel kilyukaszthatjuk a befőttes üveg tetejét. A rongy, erős szövet használata is kiváló, duplán hajtogatva, rákötözve, pont annyira szellőzik, amennyire kell.

VI. nap: Lassan elkészül, magasra nő, ezért kell a nagy üveg, amihez szerintem az 1 literes ideális lehet.

VII. nap: Elkészült az anyakovász, jó buborékos, olyan, mintha szénsavas lenne a massza. Szinte mászik ki az üvegből. Kezdődhet a kenyérsütés. A kovász mehet be a hűtőbe, ebből veszünk ki majd mindig egy keveset és ezt „keltjük életre” a sütéshez: 1 rész kovászhoz négy rész lisztet kell adni és 4 rész (vagy liszttől függően kicsit kevesebb) vizet adni. 8-10 óra múlva, melegben akár 6 óra múlva lehet vele sütni.

A kenyérről új poszt érkezik majd, addig is haladjunk szépen a pontok és napok szerinti feladatokkal! Hajrá mindenkinek! Én is kíváncsi vagyok a végeredményre, hiszen elég hűvös a ház, játszanom kell a hőmérséklet elérésével.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |
likeold
a fb oldalunkat