Hirdetés

Egy illatos szilvás bukta

Szarka Zsófi
2020.08.08. 10:06

Volt egyszer egy színésznő, Vízvári Mariska, aki nem csak szép volt és tehetséges, hanem imádott főzni is.

Hirdetés

Nehezen, de kibírtam, hogy nem változtattam a bukta-receptjén semmit sem. Az ő híres, és már nagyon rongyos szakácskönyvéből való, minden változtatás nélkül. Kevesünknek van már meg ez a könyv, ezért gondoltam megosztani veletek ezt a receptet, mert ez valóban így jó. Sok tojással, sok vajjal és finom vaníliával. Benne a savanykás, tömény szilvalekvár pedig meseszerűen illeszkedik. Az igazság az, hogy a fehér tönköly liszttel készítettem, de látványra és ízben észrevehetetlen. Amit még meleg szívvel ajánlok, egy kis rozsliszt a tésztába vagy teljes kiőrlésű, mert még illatosabb és tartalmasabb lesz. A szélesebb család kedvéért azonban változtatás nélkül készítem és írom le, mert ebben hiba nincsen, gyönyörű és finom!
Mariska tanácsa: Olyan legyen a tészta fogása, mint egy húzott rétesé, nyújtás előtt.

Bevásárlólista:
20 g friss élesztő
2 csomag vaníliás cukor
fél kk só
100 g olvasztott vaj (82%)
200 ml tej
3 db tojás sárgája
350 g finom búzaliszt (Bl 55)
300 ml lekvár

Elkészítés:
Kissé fordított sorrendben zajlik az összeállítása a megszokottnál, de hatásos, mert az ördög a részletekben rejlik. Az élesztőt kikeverem a cukorral, hozzáöntöm az 1 dl langyos tejet, enyhén felfuttatom.

Hirdetés

A vajat langyosra olvasztom és hozzáöntöm a langyos másik 1 dl tejet. Kikeverem, majd hozzákeverem a tojások sárgáját, ehhez pedig beleszitálom a liszt adag felét, azaz 17 dkg-ot.
Ebbe belekeverem az élesztős tejet, mindezt egy spatulával végezhetem, mert nagyon lágy a tészta és könnyen lehet vele bánni. Majd hozzászitálok még 180 dkg lisztet. Alaposan ki kell dagasztani, hogy szép fényes és egyenletes legyen. Ez annyit jelent, hogy 10 percig intenzíven a konyhapulton gyúrom.

Ezután lisztezett felületre teszem, ahol majd nyújtani fogom. Egy nagy tálat forró vízzel kiöblítek, megtörlöm és ezzel takarom le a kelendő tésztámat. 60 perc múlva a duplájára nőtt. Téglalap alakúra sodrom, kb. 2 cm vastagságúra és a recept szerint csupán 3×5 cm-es darabokra vágom fel. Nekem ez viszont már egy kicsit kicsi volt, mert a lekvár nehezen marad benne, ezért 6×6 cm-es darabokra vágtam. Fél kiskanálnyi kemény dzsem megy bele, feltekerem rolniba. Összetétellel lefelé egy zsírozott tepsire sorakoztatom őket, 1 cm-t hagyva köztük. Ezután meleg zsírral lekenem őket és letakarva 30 percig újra kelesztem.
A sütőt 170 fokra melegítem, 15 percig így sütöm, majd 190 fokon újabb 15 percig, szép pirosra. Vaníliás porcukorral hintem meg a langyos buktákat.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |
likeold
a fb oldalunkat