Édes borzas csirke

Szarka Zsófi
2019.11.19. 18:06

Az étkezéshez való viszonyunk talán sosem volt még olyan ellentmondásos, mint ma. Kevés ráfordítással bármilyen és nagy mennyiségű élelemhez juthatunk, de ellen kell állnunk a csábításnak.

A legkönnyebben elérhető ételek túlfinomítottak, csökkentett vitamin- illetve ásványanyag-tartalmúak. Sokan szeretnének egészséges életmódot követni, de nehezen igazodunk ki a sok dietetikus ajánlat és javaslat között, hogy melyik az igazán érdembeli. A tápanyagbevitel és annak aránya a legfontosabb, és amennyiben testünk nem kap meg mindent, amire szüksége lenne, az elfogyasztott táplálék mennyiségétől függetlenül éhségérzettel reagál. Ez az egyik oka a súlyproblémáknak.

Az étkezés sosem volt pusztán csak létfenntartó eszköz az emberiség történetében. Az evés minden érzékszervünkre hat, egyértelmű örömforrást is jelent. Egy hosszú, fáradt munkanap után sokszor ez az egyetlen „vigasz” számunkra. Ezért testünket nem kímélve, bőségesen jutalmazzuk meg magunkat a könnyen elérhető, ízfokozókkal dúsított ételekkel. Sajnos, ez nagyobb fáradtságot és egészségügyi problémákat okoz hosszú távon éppen úgy, ahogy a túlzott önmegtartóztatás. Aki rossz lelkiismerettel, a kalóriákat számolgatva fogyaszt el egy süteményt, az ugyanúgy nem képes élvezni az élet lehetőségeit, mint az, aki gondjai elfedését remélve gyűri azt magába. Egyetlen módszer maradt: időt szánni egy finom, egészséges étel elkészítésére előre, ami vár minket otthon, amikor hazaérünk. Ez a recept például tartalmaz mindent, ami finom, kényeztető, tápanyagban gazdag és laktató is.

Bevásárlólista:

  • 500 g édesburgonya
  • 50 g vaj
  • 1 db tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 50 ml tejszín
  • 500 g csirkemell
  • 2 kk. só
  • 1 kk. bors
  • 2 ek. olívaolaj
  • friss zöldségek a salátához

Elkészítés: A burgonyát megfőzöm héjában, meghámozom, és még melegen összetöröm. Hozzákeverem a vajat, tejszínt, egy kk. sót, friss borsot, zúzott fokhagymát és végül a tojást. Félreteszem hűlni. A csirkét besózom, borsozom, 15 centiméteres darabokra szeletelem és olívaolajon körbesütöm, lefedem három percre, végül félreteszem. A sütőt előmelegítem 200 fokra. Sütőpapírral kibélelek egy tepsit, és ahány csirkedarabom van, annyi kis halmot teszek a burgonyából egy evőkanállal a tepsire. Erre ültetem a csirkedarabokat, majd alaposan bevonom őket a krumplipürével felülről is. Így kapunk egy krumplipürébe bújtatott csirkét. 35 percig sütöm és friss salátával tálalom.

Tipp: A tetejére citromos petrezselymet teszek: a csokor petrezselymet éppen csak leforrázva felszeletelem, és ráfacsarok fél citrom levét. Üdítő bármilyen húsételhez.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |