Győr+ Konyha

Diókrémes almás pite

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2020.03.13. 07:03

Minden pite legfontosabb jellemzője az, hogy elég töltelék legyen benne. Ennél is jobb, ha ebben a sok töltelékben egy kis meglepetés is található.

Régen ettünk már almás pitét, szeretjük is a klasszikus verziót, ami a picit morzsolódó, édeskés pihe-puha tésztájú édes almás töltelékes, de ez most teljesen más verzió. Egészségesebb alternatívákkal dolgoztam, és itt nem feltétlenül az édesítőszerekre gondolok. Rendkívül sok módja van annak, hogy valamit édesítsünk. Ilyen például a mazsola, az asztalt szilva, a füge, amit, ha az almához keverünk, igazán édes lesz tőle a falat. Meg is dinsztelem az almát, amitől újabb ízt kapott. A diókrém az alján ugyanezt a funkciót tölti be, de ebbe tettem egy kis eritritet. A meglepetésről még nem esett szó, ami az ősszel eltett nádcukros szilvalekvárom volt. Egy-egy kiskanállal végigraktam a sort még az alma alatt, ezek a pöttyök megmaradtak így egészben, hiszen olyan sűrű volt, és csak szeletelés közben bukkantak fel. Mennyei, magas, rengeteg töltelékes és egy hétig is eláll a hűtőben.

Bevásárló lista:

Tészta: (20x20tepsi)

100 g vaj (82%)

120 g liszt

1 db tojás

csipet só

Almás töltelék

10 db alma (savanykás fajta)

1 db narancs héja és leve

1 kk fahéj

1 csomag vaníliás cukor

1 marék mazsola

Diókrém

150 g darált dió

1 ek eritrit

1 ek rum

100 ml forralt tej

Közepébe: 8 kk szilvalekvár

Elkészítés:

Az almákat meghámozom, lereszelem és a minden további hozzávalójával az almás tölteléknek, megdinsztelem egy fazékban kevergetve 10 percig. Kihűtöm.

A diókrémhez a tejet felforralom és ráöntöm az eritrites, rumos dióra. Alaposan elkeverem és ezt is kihűtöm.

Ezalatt a tésztát gyúrom össze, azaz egy késes robotgépbe beleteszek minden hozzávalót és összekeverem. 30 percre ezt is a hűtőbe teszem és nyújtásnál kétfelé vágom. Az egyik felét kb. fél cm vastagságúra nyújtom, kibélelem vele a tepsit, erre simítom rá a hideg diókrémet, majd teszek rá lekvárcseppeket és rásimítom a hideg almás tölteléket. A tészta másik felét is kinyújtom fél cm vastagságúra, felcsíkozom és berácsozom a sütemény tetejét.

Felvert tojással lekenem és 170 fokon, előmelegített sütőben 60 percig sütöm. A tetejét megszórtam aprított mandulával, mert találtam pár szemet, de dióval, mogyoróval és zabpehellyel is illatos lesz.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |