Hirdetés
Klasszikus magyar ételeink hete – I.

Csülkös bableves-kovászos lángossal

Szarka Zsófi
2020.05.22. 05:59

Mi már teljesítettük ezt a hetet, amikor csakis magyaros, kicsit füstös, paprikás, sok hagymás és gazdag ételeket főztem kizárólag. Minden konyha jó, de a legjobb a miénk!

Hirdetés

Szeretjük a könnyed és gyors ételek. Nem telítenek el, kevés időt kell tölteni hozzá a konyhában és most már egyre könnyebb követni akár egy mediterrán konyhát, hogy több és több a zöldség a piacokon is. De! Mi magyarok imádjuk a saját, ízes konyhánkat, ezt pedig onnan tudjuk, hogy egy idő után elkezdünk hiányolni egy bablevest, egy hortobágyit vagy egy vastag héjú kenyeret. Nálunk sincs ez másként, ezért arra gondoltam, a rovatban éppen ideje lesz egy „Magyar ételek hetének”. Minden receptben minden extra benne van, amit csak el lehet képzelni, hiszen ez a hét nem a gyorsaságról és a diétáról szólt. Válogassatok kedvetekre, de ebben a receptben nálam a kovászos lángos vitte a pálmát.

Jókai bableves friss hagymával (6 főre):

Hirdetés
  • 1 szál enyhén csípős füstölt kolbász (300 g)
  • 300 g nagy szemű tarkabab (beáztatva)
  • 1 db füstölt csülök (2 kg) (beáztatva)
  • 2 szelet császárszalonna
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 db paradicsom
  • fél paprika
  • 4 db babérlevél
  • 15 szem egész bors
  • 2 kk cukor
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 db karalábé
  • 2 szelet zeller
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • kis csokor friss petrezselyem

Csipetke: 100 g liszt+víz+só (helyettesíteni: durva szemű tarhonyával lehet)

Rántás: 2 ek olaj+2 ek őrölt pirospaprika

Habarás: 200 ml (2,8%) tej+2 kk liszt

Tálalásnál: nagy adag tejföl és friss újhagyma

Kovászos – pityókás lángos (15db lángos):

  • 500 g liszt
  • 2 kk só
  • 250 ml langyos tej
  • 180 g aktív kovász
  • csipet friss élesztő (borsónyi)
  • 1 kk cukor
  • 3 evőkanál natúr joghurt
  • 1 közepes főtt krumpli
  • 500 ml olaj a sütéshez
  • Tejföl-sajt-fokhagyma a tetejére

Elkészítés:

Előző este beáztatom a csülköt és a babot egy nagy fazékba. A bableveshez semmit sem pirítok le, hanem mindent hideg vízbe (kb. 6-7 liter) teszek fel főni. Először a babot, a csülökkel a kockázott hagymákkal, babérlevéllel, borssal, paprikával, paradicsommal. Másfél órán keresztül enyhén forrásban lévő vízben, fedő alatt főzöm. Ezután a zöldségeket felcsíkozom -nálunk csíkokban szokás. A répát kettévágom, majd hosszában lapokat vágok belőle és ezt csíkozom fel. Hozzáadom a leveshez a zöldségek mellett a karikázott kolbászt, fokhagymát, és lassú, gyöngyöző lében főzöm még 1,5 órát. Ezután egy serpenyőben megpirítom az apró kockákra vágott császárszalonnát 2 ek olajon, ehhez hozzáadom a pirospaprikát, kettőt keverek rajta és rögtön öntöm bele a levesbe – elkészült a rántás is.

  • A csipetkét beleszaggatom: a lisztet kikeverem annyi vízzel, hogy kemény gombóccá álljon össze és két ujjal belecsipegetem a levesbe. Amennyiben nincs ehhez kedvünk, vegyünk házi durva szemű tarhonyát és tegyünk bele abból 1 marékkal. Kb. 5 perc alatt jönnek fel a leves tetejére, ezzel elkészültek.

Amennyiben szeretjük a kissé krémesebb, még fajsúlyosabb ízeit, jöhet a habarás. Egy nagy bögrében a lisztet csomómentesre keverem a tejjel, hozzáadok 1 merőkanál forró levest és óvatosan hozzáöntöm. Ekkor jön bele a frissen aprított petrezselyem, cukor és esetleg só, ha szükséges. Azért a legvégén sózom csak, mert a csülök és kolbász nagyon sós, csak a végén oldódik ki belőle, sőt másnapra, minden só.

A titok: Amikor elkészült a leves, 10 perccel később egy evőkanál ecetet elkeverek egy merőkanál forró levessel és visszaöntöm. Ez az utolsó mozdulat, amitől kerek lesz minden íz a fazékban.

A lángost közben begyúrtam, de csak akkor kezdem el sütni, amikor elkészültem a levessel. Ezért én úgy szoktam nekilátni ennek az ebédnek, hogy előző este előkészülök a zöldségekkel is és reggel 8 körül már felteszem főni. Jöhet a lángos dagasztása és fél 1-kor már ehetünk is.

  • A lángoshoz előző este feletetek egy adag kovászt. 60 g anyakovász+60 g liszt+60 g víz. Ezt a konyhapulton hagyom. Másnap, legkésőbb 8 órakor begyúrom a lángostésztát, hogy délben sütni tudjam. A kovászt elkeverem a langyos tejben, cukorral, hozzászitálom a lisztet, joghurtot, főtt, reszelt krumplit adok és kidagasztom. 6-7 perc dagasztás után hozzáadom a sót is. Ezután letakarom és kelesztem. Meghajtogatom 30 percenként 3x. Tehát fél 10-től már csak hagyom kelni meleg helyen (22-24fok) egészen fél 12-ig. Ezután elosztom 15 részre, majd olajos kézzel gombócokat formázok belőlük, letakarom és hagyom újabb fél órát kelni. Ezután már csak az olajat hevítem, egészen forróra, ami fölött mindig egy lángost nyújtok ki és sütöm mindkét oldalát 3-3 percig pirosra. (az elsők lassabban sülnek).
  • Tálalásnál a bablevesbe friss újhagymát karikázok, nagy adag tejfölt teszek bele. A lángost fokhagymás-vízzel kenem és tejföllel, sajttal szórom.

Élesztős lángos: aki nem szeretne kovásszal dolgozni, annak gyorsabb lesz a lángos elkészítési ideje. Kb. 2 órát kell várnia a sütésig. Ehelyett a kovászmennyiség helyett használj egy egész kocka friss élesztőt, futtasd fel, dagaszd ki a tésztád, hagyd 1 órát kelni, gombócozd és keleszd újra fél órát. Már sütheted is.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |
likeold
a fb oldalunkat