Hirdetés
Győr+ Konyha

Csalánpesto

Szarka Zsófi
2020.05.31. 10:33

Soha sem gondoltam volna, hogy ennyire finom lehet ez a szúrós, mindenhol termő zöld növény. Pedig nagyon is az, csak egy jó recept kell hozzá!

Hirdetés

Mindjárt az elején tisztázzuk, hogy ez a két marék csalán önmagában kevés lenne ehhez az ízélményhez, ami ebben a pestoban van. Sok finomság kerül mellé, de azért mégis csak kell egy kellemes, nem tolakodó és vitaminban gazdag alap, ami ez esetben a csalánlevél. Teaként fogyasztjuk általában, de hosszú távon kissé egyhangú. Rengeteg jótékony hatása van a csalánnak, azért kerestem még egy formát, amivel bevihetjük a szervezetünkbe. Azt gondolom, ez a pesto lett a legkellemesebb verziók egyike. Hatalmas vastartalma van, amire nem is gondolnánk, hogy mekkora szükségünk van. Pedig, ha levertek vagyunk, fáradékonyabbak, sokszor a vashiányunk az oka.

A beszerzésénél azonban figyeljünk oda, hogy olyan helyen szedjük, ahol nem jár autó, permetmentes övezetben és mindezt kesztyűben tegyük. Bár, a hiedelmek szerint, a csaláncsípte területek a testünkön nem lesznek reumásak. Kenyérre kenhető, frissensültekhez mennyei, mi friss paradicsomsalátával és grillcsirkével fogyasztottuk.

Hirdetés

Bevásárló lista:

  • 1 nagy marék zsenge csalánlevél (csak a levele kell)
  • 1 kk méz
  • 1 ek reszelt padano (érlelt kemény sajt)
  • nagy csipet só
  • fél citrom leve
  • 4-5 tekerés friss bors
  • 50 ml olívaolaj
  • 3 ek pirított tökmag
  • fél gerezd reszelt fokhagyma


Elkészítés:

A csalánlevelekkel van egy kis dolgom a pesto elkészítéséhez, méghozzá a blansírozás. Egyszerűen vizet forralok, amikor felforrt, a leveleket beledobom 3 percre és a már odakészített jeges vagy nagyon hideg vízbe szedem ki azonnal. Így picit zsengébb, ehető lesz, de megmaradnak benne a
vitaminok és a szép színe is. Alaposan kicsavarom, és már mehet is bele az aprítógépbe. Ehhez adom az összes többi hozzávalóját és péppé mixelem. Többszöri lenyomással, mixeléssel pépesítem, néha pedig picit darabosra hagyom a tökmagok miatt. Azonnal fogyasztható, de kis üvegcsében 1 hónapig is eláll a hűtőben.

Amennyiben szeretnéd télire is eltenni a „vitaminkapszulát”, akkor alaposan zárd le üvegben. Egy fazék aljára tegyél újságpapírt, arra 2 dl vizet, állítsd bele az üvegeket, fedd le és forrald fel, majd hagyd benne kihűlni, így kidunsztolod és zárod le levegőmentesre.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |
likeold
a fb oldalunkat