Március és április a medvehagyma szezonja, néhány hozzávalóból gyorsan készíthetünk egészséges és könnyű vacsorát a családunknak, desszertnek pedig csokoládéból készített szuflét ajánl Nagy Eszter creatív chef.
Medvehagymás lazacfasírt langyos salátával
Hozzávalók a fasírthoz:
30 dkg lazac
1 db tojás
1 dl tejszín
1 db zsemle (turmixgépben aprítva)
1 nagy marék medvehagyma
só, bors
(1 db zsemle a panírozáshoz és olaj a sütéshez)
A salátához:
2 nagyobb darab sárgarépa
1 db cukkini
1 csokor retek
1 csokor újhagyma
3 ek. olívaolaj
2 ek. fehérborecet
pár csepp édesítőszer
csipet só
A medvehagymát a tojással és a tejszínnel pépesre turmixoljuk, a lazacot apró darabokra vágjuk, a többi hozzávalóval alaposan összedolgozzuk és 10-15 percet állni hagyjuk. Amikor a massza összeállt, kis gombócokat formázunk belőlük és friss zsemlemorzsába forgatva forró olajban aranybarnára sütjük őket.
A sárgarépát és a cukkinit zöldséghámozóval szeleteljük és kevés olajon előmelegített serpenyőben néhány percig hőkezeljük. Utána hozzáadjuk a szeletelt retket, az aprított újhagymát és sóval, ecettel, olajjal, valamint kevés édesítővel ízesítve átforgatjuk.
Csokoládészuflé friss eperrel
Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé
8 dkg vaj
4 db tojás
1 púpozott ek. liszt
friss eper
A csokoládét a vajjal felolvasztjuk, majd amikor kihűlt, hozzáadjuk a tojássárgákat és a lisztet, majd az egészet homogénné keverjük.
A tojásfehérjét felverjük és a csokis masszával alaposan összeforgatjuk.
Kivajazott-cukrozott formákba töltjük körülbelül kétharmadig és előmelegített, 180 Celsius fokos sütőben nagyjából 10 percig sütjük. Friss eperrel tálaljuk.
Fotó: Marcali Gábor