Győr+ Konyha

Békebeli bukta

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2019.11.01. 11:35

Régi, klasszikus édességeink egyike, aminek a tésztájában rejlik az igazi hangulata. Omlós pihe-puha, foszlós és legfőképpen illatos egy bukta, csak kövesd a receptet!

Kiskoromban kifejezetten nem szerettem a buktát. A menzán ettem általában, amikor bableves volt és a főétel pedig a bukta. Ez volt valójában a probléma, hogy a főételt felcserélték a desszerttel vagy az uzsonnámmal. Egyébként pedig óriási, kemény, picit száraz volt, és ezért többnyire meghagytam a tányéromon. Viszonylag sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy megbarátkozzam a bukták világával, de sikerült.

Most már a hagyományos ételek sorát bővíti nálam, igaz továbbra is édesség és nem főétel kategóriában, de kötelezőnek éreztem megtanulni elkészíteni ezt is. Mivel nem bonyolult és sok készül egy adagból, rájöttem, hogy igen praktikus és laktató nagyobb társaság számára. Ez a bukta másnap is puha marad, ha letakarjuk egy kendővel, ezért tízóraira és a kávé mellé is tökéletes lehet.

Bevásárló lista:

  • 400 g sima liszt
  • 200 g rétesliszt
  • 100 g vaj (82%)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja (kezeletlen)
  • 30 g friss élesztő
  • 2 db egész tojás +1 db a lekenéshez
  • 1 db tojás sárgája
  • 300 ml tej
  • csipet só
  • 200 g kemény dzsem
  • porcukor a tetejére

Elkészítés:

Az élesztőt kikeverem a cukorral, majd felöntöm a langyos tej felével. Letakarom 10 percre és felfuttatom.

Egy nagy tálba szitálom a lisztet, a sót, majd egy kis mélyedést vájok a közepébe. Beleöntöm a felfuttatott élesztőt, a tojásokat és a tej egy részét. Dagasztom géppel vagy kézzel 10 percen keresztül. Amennyiben kemény és nem áll össze, még egy kevés tejjel lazítom. Kilisztezett tálba, a tetejét is liszttel meghintve, letakarva kelesztem 35 percig.

Amikor megkelt, kinyújtom nagy téglalapra és 20 db kis téglalapot vágok belőle. A kemény dzsemből két kiskanállal teszek a közepére, felcsavarom és egy kiolajozott közepes méretű tepsibe sorakoztatom. Szorosan egymás mellé rakom őket, hiszen úgyis elválnak majd a sütés után. Letakarom őket ismét és 20 percig kelesztem. Lekenem a felvert tojással és előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 percig pirulásig sütöm őket.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |