A tökéletes vajasrúd

Szarka Zsófi
2019.10.05. 08:41

A szokásos sajtosrúdtól picit eltérő finomság ez, hihetetlenül omlós, vajas és belül krémes. Azonnal süthető és fogyasztható ropogós!

A szokásos sajtosrúdtól picit eltérő finomság ez, hihetetlenül omlós, vajas és belül krémes. Azonnal süthető és fogyasztható ropogós!

Mi történhet nassolás után velünk? A bűntudat, fura gyomorérzet, netán hasfájás mellett igazi kényeztető perceket szerzünk magunknak. Azt gondolom, egy héten egyszer iktassunk be egy nassoló napot, amikor kiválasztunk egy jó kis receptet, elkészítjük vagy bekészítjük magunknak és egy magazinnal, filmmel, beszélgetés közepette elfogyasztjuk.

Brit tudósokon kívül is sokan figyelték meg, de saját magunk is észrevehetjük, hogy ha ezt a tevékenységet is mértékkel tesszük, azaz van egy „csaló napunk” a nassolásra is, akkor kifejezetten nagy mennyiségű boldogsághormonhoz juthat az ember abban a pár órában, amikor szabadon falatozhatja kedvenc sajtos-borsos-kolbászos-szezámos-töpörtyűs, vagy bármilyen finomságát. Egy dolog azonban fontos volna, hogy mi készítsük el ezt a nassolnivalót, ne pékségben vegyük vagy a szupermarketben. Ezért ajánlom a recepteket és az ötleteket, hogy bátran válogassunk, süssünk, majd időnként nassoljunk is!

Bevásárló lista:

  • 400 g liszt (átszitálva)
  • 200 g vaj (82%)
  • 2 kk só
  • 1 ek cukor
  • 250 g zsíros túró
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 db tojás
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 kk őrölt bors

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat, ahogy már több vajas receptnél, pite tésztánál olvashattátok, a hűtőben tartjuk, vagy előtte 10 perccel akár a fagyasztóba is rakhatjuk a vajat.
  2. Késes robotgépben összeállítom a tésztát, ennek hiányában, gyors mozdulatokkal kézzel. Amennyiben van időnk, akkor tegyük hűtőbe a tésztát 1 órára, ha nincs, akkor azonnal is nyújtható.
  3. Lisztezett felületen kinyújtom, majd az egészet átemelem a sütőpapírra és derelyevágóval felszeletelem. Ekkor kenem meg a felvert tojással és bármilyen maggal vagy sajttal megszórom, ha éppen akad otthon. Helyet és időt spórolunk a sütésben, ezzel a módszerrel.
  4. A sütőt előmelegítem már a tészta összeállításánál 200 fokra, nem szabad pihentetni a kész rudakat a tepsin. Azonnal megy be a sütőbe és légkeveréses üzemmódban 12 perc alatt ropogósra sülnek.

Tipp: Hajtogatás nélkül akkor lesz leves a rúd, ha hideg alapanyagokkal dolgoztunk és hűtőhidegen mennek be a sütőbe a sütemények, mert a vajrétegek, így, dermedve, tudnak elválasztani.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |