Győr+ Konyha

A kovácsmester legendája

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2019.11.03. 08:42

Nálunk is egyre népszerűbb a halloween. Nincs sok közünk a hagyományhoz, nem is nagyon ismerjük az eredetét, viszont igen izgalmas a története, ezért elmesélem.

Egy máig fennmaradt hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni a világba. Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet.

Ekkor tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőkben haltak meg, és azóta állatok testében léteztek. Azonban nem mindenki szerette volna, ha visszajönnek egykori holtjaik, ezért eloltottak minden tüzet, kiürítették a kamrákat, hogy barátságtalanná tegyék az otthonaikat a keresgélő holtak számára, majd szellemeknek öltöztek, hangoskodtak, táncot jártak.

A halloween legismertebb szimbóluma mindig is a kivájt töklámpás volt. Élt egy Jack nevezetű kovács, akit egyszer meglátogatott az ördög. Jack csúfos tréfát űzött belőle. Felkergette a fa tetejére, majd a törzsére egy keresztet rajzolt és addig nem engedte le a fáról, amíg meg nem ígérte az ördög, hogy nem viszi el. Az ördögök köztudottan félnek a kereszttől, így betartotta az ígéretét.

Később, amikor a kovács meghalt, a mennyországba nem engedték be hanyag földi élete miatt, a pokolba pedig azért nem, mert még mindig haragudott rá az ördög. Ezért adtak a kezébe egy lámpást, amit Jack egy répába szúrt bele és azzal bolyong azóta is a pokol és a mennyország között. Az amerikaiak a répát tökre változtatták és így is került be végül a köztudatba.

Sütőtökös zabsütemény (30×40-es tepsiméret)

Hozzávalók:

  • 400 g zabpehely
  • 600 g liszt
  • 350 g méz
  • csipet só
  • 1 ek. fahéj
  • 1 ek. kakaópor
  • 4 db tojás
  • 6 tk. szódabikarbóna
  • 150 g tört mogyoró
  • 300 g sült sütőtökbelső
  • 400 ml natúr joghurt

Elkészítés

A száraz hozzávalókat és a folyékony alapanyagokat külön tálban összekeverem, majd összeöntöm őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és előmelegített, 175 fokos sütőben, egy órán át sütöm.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |