A házi rizottónk

Szarka Zsófi
2020.01.11. 19:00

Barna rizsből jó szaftosan és pirított csirkével szeretem a rizottót, mert tápláló egy kis friss zöld salátával és mert egyszerű hétköznapi ebéd.

Kiskoromban kifejezetten utáltam ezt az ételt, de aztán az olasz borral és parmezánnal főzött verziót megszerettem. Nehéz jól készíteni, mert  tömény, fojtogató is lehet, ezért a vízmennyiségre kell csupán ügyelni és egy-két technikára.

Én minden esetben külön sütöm le a húst és készítek egy fűszeres pörköltalapot, valamint egy nagy adag zöldséges barna rizst főzök sóval és olívaolajjal. A végén keverem össze a két elemet, majd friss salátákkal, sajttal lereszelve tálalom.

Bevásárló lista 4 személyre:

  • 500 g barna rizs
  • 500 g csirkemell
  • 500 g fagyasztott zöldségkeverék
  • 1 ek pirospaprika
  • fél kk őrölt kömény
  • 1 kk őrölt bors
  • 3 kk só
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • A tetejére: reszelhető sajt

Elkészítés:

Fél dl olívaolajon megdinsztelem a hagymát, rádobom az átmosott, lecsepegtetett rizst, amit 2-3 perc alatt lepirítok. Felöntöm a rizs duplája mennyiségű vízzel (legalább 2 arasszal feljebb legyen a rizsszemeknél). Hozzáöntöm a fagyasztott zöldségeket és  2 kiskanál sót. Lefedem és közepes lángon 40 percig főzöm (fehér rizst csak 20 percig). Megkóstolom, ha nem elég sós, akkor megsózom és félreteszem vagy kiöntöm egy tálba.

Ugyanebben vagy másik serpenyőben újabb fél dl olajat hevítek, rádobom a kockázott csirkét, magas lángon lepirítom, majd hozzáadom az aprított fokhagymát, borsot, az őrölt pirospaprikát. Gyorsan átkeverem, sózom ezt is 1 kanál sóval és felöntöm 1 dl vízzel. Lefedem, 5 percig főzöm, ezután hozzáöntöm a félretett zöldséges rizst. Lefedem újabb 5 percre, közepes lángon főzöm és tálalhatok.

Reszelt sajttal a tetején, friss zöldségsalátával tálalom.

Tipp: Az édeskés kemény sajtok, mint a nagylyukú, kifejezetten finom a rizottó tetejére.

Rizsfőzési tipp: A barna rizs nem ragad össze, tehát utólag is önthetünk hozzá még vizet, ha keménynek találjuk. Fontos, hogy nem magas, hanem közepes vagy alacsony lángon főzzük, mert akkor a víz gyorsan elpárolog és a rizs nem fő meg.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |