Szalmaszálba kapaszkodva – két édesanya sikertörténete a Nem jön a baba legújabb adásában

Bajzát Zsuzsi Győr+
2023.02.27. 12:04

Két mosolygós hölgy érkezett a Győr+Rádió stúdiójába. Ágit gyógypedagógusként, Bettit pedig színházi nevelőként már sokszor vendégül láttam, de olyankor mindig “szakmáztunk”. Most viszont egészen más került szóba, egy olyan mély téma, ami bevallom a beszélgetés közben sokszor csalt könnyeket a szemünkbe. Hol a nehézség, hol pedig az öröm miatt. A Nem jön a baba következő részében olyan édesanyákkal beszélgetek, akik sokat küzdöttek azért, hogy gyermekük születhessen, és készen állnak rá, hogy történeteikkel erőt adjanak azoknak, akik még várakoznak.

Magunkról beszélni mindig nehéz. Ezt éreztem a vendégeimen is, de én is zavarban voltam egy kicsit, hiszen az életük egyik legnehezebb, és közben legszebb pillanatába engedtek betekintést. Először kicsit csacsogtunk a gyerekekről, Ági egy 3 éves nagyfiú, Marci édesanyja, Bettiékhez pedig 1 éve érkezett meg Lili, aki Mézi kutya mellett teljessé tette az életüket.

Az idáig vezető út viszont egyikük esetében sem volt egyszerű. Ági autoimmun betegsége miatt hamar kiderült, hogy valószínűleg nehezebb lesz a fogantatás, az orvosok – sokszor nem túl tapintatosan – ezt többször ki is mondták már. Mégis próbálkoztak, mert hittek abban, hogy összejöhet természetes úton is. Sajnos nem így alakult. A végkifejlet tekintetében viszont mégis happy endről beszélhetünk, hiszen egy alapos és korrekt orvos segítségével, lombik programmal megfogant Marci, aki még születése pillanata előtt bebizonyította, hogy legalább olyan humoros, és frappáns, mint a szülei. A győri kórház felújítása miatt Szombathelyen született meg, abban a városban, amely védőszentjének, Szent Mártonnak is az emlékét őrzi.

Betti 18 évesen ismerte meg a párját. Bizton állíthatom, hogy első, második, és sokadik ránézésre is olyanok, mint akiket az Isten is egymásnak teremtett. Érezték ezt ők is, a kapcsolatuk folyamatosan fejlődött, az esküvő után pedig úgy gondolták, hogy itt az ideje a gyermekvállalásnak. Az első pár sikertelen hónap után már elkezd az ember aggódni, és persze serényen bújja az internet “szakirodalmát”, Betti is így tett. 7 hónap után aztán megjelent a két csík a terhességi teszten, de sajnos azt a babát elveszítették. Pár hónap szünet után újrapróbálkoztak, bejárták a protokoll útját, ami egészen az inszeminációig vezetett. Mivel nem a vártak szerint alakultak a folyamatok, így a lombik lett volna a következő lépés, de erre már nem került sor. Bettiék végre megtapasztalhatták milyen az, amikor a test egyre erősebben, stabilan, majd pedig összetéveszthetetlen módon jelzi, kisbabájuk lesz.

Mind a két hölgy esetében szükség volt külső segítségre, ám a megoldás más úton érkezett hozzájuk. Abban viszont mind a ketten egyetértenek, hogy a célig vezető hónapok és évek tele voltak hullámvölgyekkel, kellemetlen tapasztalatokkal, zavarba ejtő érzésekkel, és persze könnyekkel, amikben támaszt sokszor még a saját párjuk sem tudott 100%-ban nyújtani. Pedig mindkét édesanya nagyon jól választott társat, ahogy mesélték, a közösen átélt nehézségek csak közelebb hozták őket egymáshoz. A tapasztalat viszont azt mutatja, nem minden pár esetében van ez így. Sőt, Ági szerint a fogantatási nehézségek a baráti kapcsolatokat is próbára teszik, sokan nem tartanak ki a nehéz időkben.

Persze azt is hozzá kell tenni, egy ilyen rögös úton a kisbabáért küzdő párok nem mindig mutatják a szebbik arcukat társaságban. Nehéz elhaladni a játszóterek mellett, végighallgatni a rokonok, barátok szüléstörténetét, és persze a kéretlen tanácsokkal is tele van a padlás. Ezek az érzések teljesen természetesek, ezt a vendégeim a beszélgetés során többször kiemelték. Csak valahogy adott szituációban ezt másként éli meg az ember, magányosan, megértésre várva, de azt nehezen fogadva – mondták.

Aztán persze a Bozsaky és a Balla családban is kisütött a nap, megérkeztek a kisbabák, akikre olyan régóta vártak, és ma már könnyebben beszélnek az átélt nehézségekről. Könnyebben, de nem könnyen, ezt végig éreztem Ágin és Bettin is. Mégis eljöttek, hogy erőt adjanak a várakozóknak, ezért pedig nagyon hálás vagyok nekik.

A Nem jön a baba következő adása március 2-án 19 órakor kezdődik a Győr+Estében.

Kapcsolódó témák: #Győr+ Rádió | #Nem jön a baba | #szülés |