Győrben koncertezik az Omega Testamentum

Molnár Zsuzsanna Fotó: Facebook/Omega Testamentum
2023.12.04. 09:43

Az 1962-ben alakult Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Omega együttes több tekintetben is úttörőnek számított a magyar könnyűzene történetében. 1968-ban elsőként jelent meg önálló albuma Magyarországon, a Trombitás Frédi és a rettenetes emberek. Az 1969-es 10000 lépésé volt az első kinyitható lemezborító, az album zenei anyagából pedig elkészült az első önálló tévéshow.

A zenekar elsőként jutott ki az Egyesült Királyságba, a magyar együttesek közül nekik volt a legtöbb eladott lemezük Magyarországon. Az Omega volt az első együttes, melyet a Magyar Állami Hangversenyzenekar kísért, és a magyar együttesek közül nekik volt először digitális stúdiójuk. Elsőként jelent meg CD-jük és DVD-jük. Az Omega tagjai léptek fel elsőként egységes színpadi ruhában és az együttes koncertjein használtak először füstgépet, lézershow-t, valamint a látványelemek kiegészítésére kivetítőt. Négyszer koncerteztek a Puskás Ferenc Stadionban, és a Kisstadionban is ők játszottak a legtöbbször.

2020. november 18-án hosszú, súlyos betegség után, 77 éves korában elhunyt Benkő László, az együttes billentyűse, majd november 21-én, 73 éves korában a zenekar egykori basszusgitárosa, Mihály Tamás. Aztán 2021. december 6-án, koronavírus-járvány okozta betegségben, 78 éves korában Kóbor János, az együttes énekese, frontembere is meghalt. Az Omega működése ezzel lezárult. Elkezdődött viszont egy új korszak ugyanis Debreczeni Ferenc “Ciki” létrehozott egy új zenekart, Omega Testamentum néven. A formáció december 8-án Győrben is fellép a Bridge-ben, ennek kapcsán beszélgettünk az Omega egykori dobosával.

Kapcsolódó témák: #könnyűzene | #Omega | #zenekar | #zenész |