Petőfi egykor és most

Fejszés Attila: túrázás közben mindig eszembe jut Petőfi!

Győr+ Fotó: Ács Tamás
2023.05.29. 16:29

Petőfi egykor és most című rádiós sorozatunk következő, pünkösdi adásában Fejszés Attila volt Farkas Mónika vendége. A Győri Nemzeti Színház művésze két művet is elszavalt a költőtől, és azt is elárulta, hogyan viszonyul a szerzőhöz, és egyáltalán a versmondás műfajához.

Kolléganőnk, Farkas Mónika év elején álmodott egy nagyot, és aki ismeri, az tudja, hogy rádiónk szerkesztő-műsorvezetője ötletei megvalósításáért, magas szakmai értékek képviselete mellett mindent megtesz. Így volt ez a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódó akciójával is, alig néhány nap leforgása alatt szerkesztette össze az ünnepi műsorsorozatot, a többi között a győri teátrum művészeinek közreműködésével. Örömmel csatlakoztak a kezdeményezéshez a színészek, így Fejszés Attila is. „A műsor úgy épül fel, hogy van benne egy közintézmény, vagyis pedagógusok, iskolások szólalnak meg, és a Győri Nemzeti Színház művészeit kérdezem a költőhöz való viszonyukról. Olyannyira, hogy verselnek is” – mesélt a műsor koncepciójáról Mónika. Mint mondta fontos az is az adások tekintetében, hogy hogyan lehet levetkőzni a berögződéseket, és új köntösbe öltöztetni a verseket, más tartalommal megtölteni úgy, hogy megőrizzék az értékeiket. „Érdekesség, hogy a sorozatra országosan is felfigyeltek, van egy Petőfi összegző honlap, ami szorosan kapcsolódik az emlékévhez, és oda kértek tőlem megjelenést. Fontos, hogy helyi szinten egy médiacentrum, hogyan foglalkozik a témával. A nyári szezonban a városban zajló Petőfi kiállításokra fogok fókuszálni, de már készítettem egy nagy, átfogó beszélgetést a Bencés gimnázium diákjaival is, akik esszékkel is készültek” – árulta el a következő hónapok műsorterveit Farkas Mónika.

Fejszés Attila általános iskolában ismerkedett meg a költővel, majd mikor a Pesti Magyar Színiakadémiára járt, elővették Petőfi verseit és akkor kezdett komolyabban foglalkozni az alkotó írásaival. „Jöttek szépen sorban a tájleíró költemények és az osztályfőnököm, Huszár László feltette a kérdést, hogy: látja amiről beszél? Tulajdonképpen ott fogtam fel, hogy ha én nem látom azt a kanyargó Tiszát vagy az Alföldet, akkor már rég megette a fene. Nagyon szívesen túrázom egyébként és olyankor minden alkalommal eszembe jut Petőfi Sándor” – mondta a Győr+ Reggeli vendégeként a színész. Fejszés Attila a Győr+ Médiának azt is elárulta, hogy verset olvasni sokkal jobban szeret mint verset mondani, hiszen így sokkal inkább megtalálja egy-egy műben a gondolatait. „Nagyon nehéz a versmondás műfaja, nagyon kevesen tudják ezt jól csinálni. Fontos, hogy az ember tudja, hogy mihez ért, s bár színészként ezt tudni kell, mivel nem űzöm akkora intenzitással, így nem is igazán forszírozom azt” – vallotta be a színész, akit jelenleg A víg özvegy című darabban is láthat a győri közönség. A Petőfi egykor és most ünnepi adásában pedig a Füstbement terv és a Pató Pál úr című költeményeket szavalta el hétfőn este 19 órától. Az adás már visszahallgatható:

A Fejszés Attilával és Farkas Mónikával készült beszélgetés pedig itt hallgatható vissza: