Gázfröccs Magazin

Hamis váltó a Toyotától

Klem Kristóf
2022.03.10. 10:28

Hirdetés

Mint minden olyan embernek, akinek az autózás többet jelent annál, minthogy minnél egyszerűbben eljusson A-ból B-be, úgy számomra is ennek az élmények a jelentős részét a manuális váltó és kuplung használata adja. Azonban ma már egyre kevesebb autóhoz elérhető a manuális váltó, és az elektromos autók tömeges elterjedése lehet az utolsó szög a kézi váltó koporsóján. Legalábbis eddig ezt gondoltuk…

Azonban az elmúlt hetekben napvilágot látott a Toyotának egy új szabadalma, amely úgy tűnik megmenthet egy kicsit abból az élményből, amelyet a manuális váltó adott az autózás szerelmeseinek. A tervekből az látszik, hogy a japán autógyártó az elektromos autóiba olyan hajtásláncot szeretne fejleszteni, aminek része egy, a kézi váltást imitáló kezelőfelület. Tehát lenne váltókar, kuplungpedál illetve a műszerfalon fordulatszámmérő. Valamint a nyomatékgörbe is úgy lenne beállítva, hogy az elektromos autó nem azzal az űrhajóhoz hasonló, megszakítás nélküli, könnyed gyorsulással indulna meg, hanem jobban hasonlít majd az élmény a benzinnel hajtott autók gyorsulására. Ezzel a rendszerrel elhitetik a vezetővel, hogy valóban egy kézi váltós autóban ül.

Az is újdonság lesz, hogy a vezetőnek lehetősége nyílik a különböző váltási módok között váltani. A váltót lehet teljesen manuális üzemmódban használni, aminek a vezetési stílusa hasonló a hagyományos kézi váltókhoz. Természetesen van teljesen automata mód, amelyben egyáltalán nem kell semmihez nyúlni. Illetve van lehetőség csak a váltókart használni, a kuplungpedál nélkül, amely a gyártó elmondása szerint bizonyos helyzetekben, például parkolás során lehet segítség.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ez a terv mikor és mennyire valósul meg, illetve az is kérdés, hogy mennyire tudja majd valóban ugyanazt a vezetési élményt nyújtani, mint a valódi kézi váltók. És az is kérdés, hogy amikor megjelenik, vajon mennyire lesz népszerű a mindennapi használat során.