Hirdetés
Gázfröccs teszt: Abarth 695 70° Anniversario

Csíp és harap

Győr+
2020.04.02. 10:24

A Fiat 500 fogalom a miniautók között. De mi van akkor, ha a szerethető törpét kicsit több erővel, jobb futóművel és dögös külsővel ruházzuk fel? Innentől Abarth a neve!

Hirdetés

Élő történelem
1949­-et írunk, amikor Karl Abarth megalapította az Abarth és Társa vállalatot. A versenyautók építésével és sportkipufogó­rendszerekkel befutott cég hamarosan a Fiat anyacéggel is megállapodott és a tuningolt típusokat elkezdték forgalmazni. A háttérben jelentős sportsikereket elért márka autói között a legnépszerűbb az ötszázas, majd hatszázas alapjaira épített Abarth 595 és 695 verziók voltak. A siker receptje a kis tömeg és relatív nagy teljesítmény kombinációja mellett a sportos hang, és egyedi kiegészítők összessége volt. És az mostanáig is. A tesztautónk egy 70 éves jubileumi verzió, a cégalapítás emlékére kiadott 1949 darabos széria egyik példánya. A Monza 1958 zöld színe, szürke kerékívei és versenymatricázása, a mattfekete 17 colos papucsai, négy darab króm kipufogóvége és az állítható tetőspoilere tökéletesen egyedi stílust adnak a skorpió márkajelzéssel díszített csöppségnek.

Élvezet hajtani

Hang és lélek
Most felejtsünk el mindent, ami egy Fiat 500-­ról eszünkbe jut. Képzeljük el, hogy bemászunk a Sabelt kagylóülésekbe, amik totálisan körülölelnek. Aztán elfordítjuk a kulcsot. Most csukjuk be a szemünket és adjuk át magunkat egy magasabb szintű élvezetnek. Egy kisautó ilyen hanggal?! Ebben a pillanatban eljött az idő a műszerfal ki emelt és legközelebbi pontján elérhető SPORT gomb megnyomására. És ekkor történik meg a bevésődés. Az egynégyes, négyhengeres, Garret turbóval lélegeztetett, a parányi orrba bepréselt fenevad és az aktív Record Monza kipufogó együtt zenél. Olyan, mint egy ’90­es évekből visszarepített, 300 lóerős raliautó nyers, „repedtfazék” hangja. Most kell adnunk az első Gázfröccsöt… Aztán szem kinyit, előttünk egy óriási körben a műszeregység. Gyors információgyűjtés: hűtővíz rendben, üzemanyag van, Gerő stabil. Balra egy SPORT­-műszer, turbónyomás 2 barig skálázva – ajaj! A többi nem is érdekes – 7 colos központi kijelző, digit klíma. Ami fontos, a jobb kezünk alá pakolt 5 sebességes (!), alumíniumgömbben végződő kézi váltó. Na, adjuk neki!

Hirdetés
A turbonyomást is mutatja – és hallatja is!

A végtelenbe
Ragadjuk meg a bőr és alcantara bevonatú, karbonbetétes kormányt – de rendesen – és gáz! A váltó mindig elsőre betalál a helyére, a pedálok úgy működnek, ahogy dirigálunk nekik. És jön a letaglózó, 5,9 kg/lóerő arány, a ráadás 250 Nm nyomatékkal megspékelve. Az űrhajósok érezhetik ezt a kilövéskor, ahogy belepréselődnek a passzentos kabinba rögzített ülésekbe. Ez egy katapult! A 6,7 másodperces 0– 100 sprint már papíron is ütős, de élőben, a rugalmassággal, az 1 bar felett kirobbanó hangorkánnal többet ad, mint egy „vényócas” behemót. Mert ez az aszfaltpattanás csak 1050 kg, és mégis 180 lóerős! A 695-­tel alig lehet ésszel közlekedni, kívánja a nagy gázt. Nincs előzéses szituáció, ahol alulmaradna. Hármasban 50-­től annyira húz, hogy a kormányt kirántja az ember kezéből, és mellé durva hangorgia jár. Egyedül a rossz út az ellenfél, mivel a Koni-­Eibach gátlós sportfutómű nem az a ringatós fajta. Amikor viszont sima az út, hihetetlenül stabil az Abarth. Egy igazi utcai raliautó, ami után minden fej megfordul!

Rács mögött a helye 😉

Nincs két egyforma
Az Abarth mindig az egyediségre törekedett. Annyi szín, motor, kiegészítő kombináció állítható össze, hogy nincs két ugyanolyan kocsi, ami kigördül a gyárból. Már az 595 „alapmodell” is 145 lóerős, őt követi a 165 lovas, immáron Garret turbóval szerelt változat. Ebből van Pista és Turismo verzió. A limitált – és kifutó – tesztautón kívül pedig 180 lóerővel kaphatóak a Competizione és Esseesse kivitelek. És mindegyikből van vászontetős változat is. Az árak kevesebb, mint 6 milliótól indulnak, egy 165 lovas Pista nagyjából 7 millióba kerül, egy csúcsváltozat pedig 10 millió fölé tornászható árcédulát is kaphat. Amúgy full­ Koni lengéscsillapítós futómű is rendelhető, ahogy önzáró ­diffi és Akrapovic kipufogó – kipróbálnám, mit tud az utóbbi két extra. Még a Brembo féknyergek színét is kiválaszthatjuk vagy akár kérhetünk piros biztonsági övet is. A lényeg viszont a nyers erőben, a minden megtett méteren kapott élvezetben rejlik. Amit megálmodott a skorpió jegyében született Carlo Abarth, azt 2020­-ban is átélhetjük.

Jubileumi – egy az 1949 darabból
Kapcsolódó témák: #Gázfröccs | #Teszt | #Újautó |
likeold
a fb oldalunkat