Egri csillagok 2.

Városi legenda vagy bakiparádé?

fotó: filmarchív.hu
Földvári Gabriella
2021.11.08. 09:03

Az Egri csillagok második részét vetítjük november 12-én 19.30-tól a Győrplusz Filmklubban, a Győr+ Televízió műsoron.

Az 53 évvel ezelőtt bemutatott mozi  a mai napig a legnézettebb filmnek számít Magyarországon: összesen 18 millióan váltottak rá jegyet.

A film külföldön is hódított, Talizmán (The Lost Talisman) címen, Törökországban pedig talán még ma is az egyik legkedveltebb külföldi regény.

Több városi legenda is kering a filmmel kapcsolatban, például van, aki karórát látott az egyik janicsáron, vagy Ikarus buszt, Trabantot, szódásszifont fedezett fel a filmben. A szemfülesek pedig igazán láthatják, amikor a halálos lövést szenvedő várvédő saját hasába vágja a nyílvesszőt, egy másik jelentben pedig az egyik katona a Magyar Néphadsereg gyakorlóruhájában gyújtja be a hatalmas tüzes kereket. Érdemes tehát mozizás közben jól megfigyelni a jelenteket, hátha valamilyen újabb bakira bukkanunk.

Érdekeség, hogy a mű egri várat Pilisborosjenő határában építették fel. A ma is látható kőromokhoz az álvárat fából készítették el. A favár egyszer ki is gyulladt, a rendező pedig kihasználta a helyzetet, a lángoló díszletek között is forgatott. A vár az évtizedek folyamán lepusztult, de később is számos filmet forgattak ott: Gyula vitéz télen-nyáron, Sztrogoff Mihály, Magyar vándor, A rab ember fiai, Angyalbőrben.

Az Egri csillagok második részét november 21-én, vasárnap 16 órától ismétlik a Győr+ Televízió műsorán.

Kapcsolódó témák: #Egri csillagok | #Győrplusz Filmklub |