Hirdetés
Lila akác

Szerelem a békebeli Budapesten

fotó: filmarchív.hu
Földvári Gabriella
2021.11.22. 08:58

A Lila akác című, 1934-ben bemutatott zenés vígjátékot tűzte műsorára a Győrplusz Filmklub november 26-án 19.30-tól a Győr+ Televízióban. A főszerepben Kabos Gyulát és Ágay Irént láthatjuk.

Hirdetés

A film Szép Ernő 1919-ben megjelent Lila akác című regénye alapján készült, a történetet Mihály István forgatókönyvíró dolgozta át, Székely István rendezte és mindössze kilenc nap alatt forgatták le. A film költségvetését 85 ezer pengőre tervezték, végül 150 ezerbe került, amihez hozzájárult az is, hogy új befejezést kellett forgatni. A regényhez képest ugyanis, a kor kívánalmainak megfelelően hepienddel kellett végződnie.

A történet szerint Tóth Manci a Városligetben egy hatalmas lila akác alatt megismerkedik Csacsinszky Palival, a szegény, de nagy reményű költővel, és azon nyomban bele is szeret. Pali viszont a szépséges úriasszony, Bizonyosné Lola iránt érez szerelmet, és nem veszi komolyan a kis varrólány vonzódását. Csalódása után a felejteni akaró Pali Lezsi úr kaszinójában találkozik újra a lánnyal. Mire azonban rádöbben, hogy Manci hozta életébe a tiszta szerelmet, a lány már külföldön turnézik.

A békebeli budapesti életbe, a szórakozóhelyek csillogó világába nyerünk bepillantást a mozi által, és több későbbi híresség is szerepel a filmben, akik ekkor még ismeretlenek voltak a nagyközönség előtt. Ilyen volt Ruttkay Éva és Tolnay Klári, akik még csak mellékszerepekben tűntek fel a filmben.

Székely István 1972-ben újraforgatta a mozit Bálint András és Halász Judit főszereplésével Lila ákác címmel.

A filmet december 5-én 16 órától ismételjük meg.

Kapcsolódó témák: #Győrplusz Filmklub |
Hirdetés