Hirdetés
Szívhez szóló időutazás Koltaival

Sose halunk meg

Földvári Gabriella
2021.04.19. 09:29

A rendszerváltás utáni korszak egyik legsikeresebb magyar moziját tűzte műsorára a Győrplusz Filmklub, melyet a Győr+ Televízióban április 23-án 19.30-tól tekinthetnek meg az érdeklődők.

Hirdetés

Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz – mond önöknek valamit ez a szóösszetétel?  A számok nyelvére lefordítva: 2-es, 9-es, 11-es. Gyuszi bácsi, a vállfaárus élete utolsó, egyetlen nagy fogása volt ez az ügetőn.

Hirdetés

A Sose halunk meg című film egy kiváló korrajz, de egyben a felnőtté válás és a felnőtt élet metafórája is. Ez a mozi volt Koltai Róbert első rendezése, Csákányi László utolsó filmje. Koltai saját élettörténetéből merített a forgatókönyvhöz, a filmbéli Imi tulajdonképpen ő maga, Gyuszi bácsi pedig az ő nagybátyja volt, aki szerette a lóversenyeket és valóban vállfával házalt országszerte. Egyszer magával vitte a kis Robit egy háromnapos vidéki útra, és végül ez az élmény jelentette a forgatókönyv alapját, a történet magját adta.

Koltai egyébként nem szeretett volna szerepelni a filmben, ő csak rendezni akarta, de amellett, hogy ő alakítja Gyulát, ő volt a rendező, a producer, valamint Nógrádi Gábor mellett az egyik forgatókönyvíró is.

Csákányi László – aki súlyos betegen vállalta el, hogy a tánctanár Deutsch bácsit eljátszhassa – és az őt kísérő Lontay Margit sem érhették meg a premiert. Ahogy Gyuszi bácsi sem láthatta már a róla szóló alkotást, mert 1987-ben elhunyt.

Koltai Róbert és Szabados Mihály mellett a korszak olyan kiemelkedő színészeit láthatjuk a filmvásznon, mint Blaskó Péter, Csákányi László, Jordán Tamás, Lukáts Andor, Máté Gábor, Monori Lili, Pogány Judit, Lázár Kati, Kathleen Gáti.

A filmzene annak idején CD-n és kazettán is megjelent, melyből 1993-ben aranylemez lett. 2007-ben pedig Dés László és Nemes István musicalt is készített belőle, azonos címmel.

A Magyar Nemzeti Filmarchívum két évvel ezelőtt digitalizálta a filmet, amitől az szinte újjászületett. Ezt láthatják a győri nézők is a Győr+ Televízióban április 23-án 19.30-tól és és május 2-án 16 órától.

likeold
a fb oldalunkat