Hirdetés
Győrplusz Filmklub: Körhinta

Repülünk, Mari!

Fotó: Filmarchív.hu
Földvári Gabriella
2021.06.21. 08:07

A Sarkadi-novella alapján készült Körhinta a magyar filmtörténet egyik klasszikusa. Fábri Zoltán rendezése 1956-ban a cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma-jelölést kapott. A filmet Törőcsik Mari és Soós Imre főszereplésével június 25-én 19.30-tól vetítjük a Győrplusz Filmklubban, a Győr+ Televízióban.

Hirdetés

A Körhinta az ötvenes évek Magyarországán játszódik, a történet szerint Pataki Mari és Bíró Máté a szövetkezeti közös munkák alatt egymásba szeretnek. A lány apja azonban elhatározza, hogy kilép a szövetkezetből a nagygazda Fekete Sándorral együtt, és házassággal egyesítik a földeket, akár tetszik a lánynak, akár nem. Egy lakodalmi mulatságon Máté közhírré teszi vonzalmát Mari iránt, aki másnap bejelenti apjának, hogy nem megy feleségül Sándorhoz. Az apa baltával támad lányára, aki világgá indul…

A vásári körhinta szédítő forgásában Soós Imre odakiáltja Törőcsik Marinak: „Repülünk, Mari!” Ez a két szó ma is a fiatalok igazságát, a szerelem és a szabadság szédítő mámorát hirdeti. A másik emlékezetes mondata: „Én nem tudok nélküled, csak meghalni”, de igazán a film a képei beszélnek a legszebben a generációs lázadásról, a fiatalság és a szabadság később elvesző mámoráról, amikor az ember még azt hiszi, minden lehetséges. Amikor egy szilaj tánc, egy önfeledt nevetés kitöltheti az egész világot.

Hirdetés

Az 1956-os cannes-i fesztiválon a közönség annyira fellelkesült, hogy a vetítés után feltörte a magyar delegáció standját, és szétkapkodta a filmhez készült sajtófotókat. Az akkor 21 éves Törőcsikből ez a film csinált országosan és nemzetközileg is elismert színésznőt, és méltón zárta le a nehéz sorsú Soós Imre pályáját, aki másfél évvel a bemutató után öngyilkos lett.

A film ismétlése július 4-én 16 órakor lesz.

Kapcsolódó témák: #filmklub |
likeold
a fb oldalunkat