Hirdetés
A legendás szatíra a Filmklubban

Régi idők focija

Földvári Gabriella
2021.04.26. 09:19

Kell egy csapat – mert anélkül nincs foci! – Sándor Pál kultfilmje egyszerre tiszteleg az álmát kergető, minden pofon után felálló kisember és a régi idők mozija előtt. Az 1973-ban bemutatott a Régi idők focija című filmet vetítjük a Győrplusz Filmklubban, április 30-án 19.30-tól a Győr+ Televízióban.

Hirdetés

A húszas évek mozi- és focivilágát burleszk-pantomim stílusban megidéző film 1924-ben, Budapesten játszódik. Minarik Ede mosodás szenvedélye a foci, életcélja, hogy futballcsapata, a Csabagyöngye feljusson az első osztályba. Ezért képes feláldozni mindent. A mosodáját, a házasságát, mindent, amije csak van, illetve volt. Kiválóan tudja motiválni a játékosait, azonban nincs pénze, ezért napról napra küzd azért, hogy a csapat fennmaradjon. Végül hiába a hit és szív, eljön a pillanat, amikor rá kell jönnie, hogy ő ezen a pályán nem tud labdába rúgni.

A mozi Mándy Iván A pálya szélén című kisregénye nyomán született, ő volt az, aki elsőként írt a futballról irodalmi művet. Ragályi Elemér operatőr képi megoldásai a húszas éveket idézi, a helyszíneket Óbuda és a VIII. kerület romos házai adták, a Csabagyöngye SE pályájaként a kőbányai szeméttelep szolgált. A képkockákat nézve olyan érzése támad az embernek, hogy egy némafilm pereg a szemei előtt, miközben szembesül a komikusan tragikus történettel, amelynek a lényege egy életre a fülekben cseng: „Kell egy csapat.”

Hirdetés

Garas Dezső alakításának köszönhető, hogy megszületett a hazai filmtörténet talán legikonikusabb figurája. Érdekesség, hogy Garas először nemet mondott a szerepre, mert egy sorozatot forgatott. A sorozat leállt, Garast már érdekelte a szerep, de Sándor Pál már több színésszel is próbafelvételt készített, többek között Haumann Péterrel is. Végül mégis Garas lett Minarik. A mellékszerepekben Major Tamást, Kern Andrást, Temessy Hédit, Márkus Lászlót, Esztergályos Cecíliát láthatjuk. És feltűnik a vásznon a tragikus körülmények között elhunyt Szilágyi István, Pityi bácsi is, akire tavaly júniusi halálakor ezzel a mozival emlékezett a Győr+ Televízió.

A mozit április 30-án 19.30-tól vetíti a Győr+ Televízió, ismétlés május 9-én 16 órától.

likeold
a fb oldalunkat