Hirdetés
„Háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza" 

Rajzfilmen láthatjuk Lúdas Matyi meséjét

fotó: filmarchív.hu
Földvári Gabriella
2021.10.25. 10:16

Az 1977-ben bemutatott Lúdas Matyi színes, magyar egész estés rajzfilmet vetítjük a Győrplusz Filmklubban október 29-én 19.30-tól.

Hirdetés

A mozi Fazekas Mihály azonos című művéből készült, a forgatókönyvet Dargay Attila, Nepp József és Romhányi József írta, Dargay Attila rendezte, a zenéjét Liszt Ferenc műveiből Daróci Bárdos Tamás szerezte.

Fazekas Mihály 1804-ben megjelent elbeszélő költeménye, a Lúdas Matyi a hagyományos népmesei motívumokra épült, számos feldolgozás készült belőle, többek mellett az 1949-es, Nádasdy Kálmán és Ranódy László rendezte változat, melyet az első teljes egészében színes magyar játékfilmként tartanak számon, Soós Imre főszereplésével.


A Győr+ azonban a rajzfilmváltozatot tűzte műsorára. A Lúdas Matyival rokonszenvezett a kultúrpolitika, a megvalósítása mégsem ment egyszerűen. Kilencszer írták át a cselekményt, mire az illetékesek jóváhagyták. Ebben a változatban a készítők igyekeztek kerülni a történet társadalmi vonatkozásait, és inkább a humorra, a természet és az állatvilág iránti szeretetre építették a cselekményt. A forgatókönyvhöz hasonlóan a figurákat is többször áttervezték. Az emberalakok eredetileg a Dargayra jellemző karikatúraszerű stílusban ábrázolták, Jankovics Marcell azonban többségüket átdolgozta, realisztikusabb, visszafogottabb külsőt adva nekik. Matyi figurája így lett egy jóvágású fiatalember, a karikatúraszerű vonások Döbrögire és embereire, valamint az állatfigurákra maradtak.

A főszerepben Kern András, Geszti Péter, Csákányi László, Agárdy Gábor és Gobbi Hilda hangja hallható.
A mese több mint 2,5 millió mozinézővel a legnépszerűbb hazai egész estés rajzfilm lett.

A filmet november 7-én 16 órától ismételjük meg a Győr+ Televízió műsorán.

Kapcsolódó témák: #Győrplusz Filmklub | #Lúdas Matyi |
Hirdetés