Hirdetés
Mátyás és Beatrice kalandjai

Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?

Földvári Gabriella
2021.03.29. 08:23

A Mikszáth Kálmán Szelistyei asszonyok című kisregénye alapján,1964-ben készült filmvígjátékot tűzte műsorára a Győrplusz Filmklub, melyet a Győr+ Televízióban április 2-án 19.30-tól tekinthetnek meg az érdeklődők.

Hirdetés

A Makk Károly által rendezett alkotás nem egy klasszikus történelmi film, hiszen a krónikákból kihagyott epizódokra koncentrál, gyakran mellőzve a történelmi hűséget, cserébe azonban gyakran megnevettet.

Hirdetés

A történet szerint Mátyás király udvarában a barátok szorgalmasan írják a krónikát. A kancellár kioktatja őket, hogy Mátyásról csak mint bölcs és erényes uralkodóról szabad megemlékezni. A vidám történet viszont azokról a gáláns kalandokról és epizódokról szól, amelyekben valószínűleg bővelkedett a reneszánsz uralkodó udvara.

A bölcs Mátyás király álruhában elhagyja a palotát, hogy a császári és pápai követek unalmas fogadása helyett inkább három csinos szelistyei asszonynak tegye a szépet. Persze hitvese, Beatrice gyanút fog, és kedvenc udvarhölgyével szintén álruhában indulnak Mátyás felkutatására. Beatrice sok bonyodalom és különös kaland után az Egyszarvúhoz címzett fogadó ablakpárkányán találkozik össze férjével, végül mindkettejüket gúzsba kötve viszik az udvarba. Beatrice kénytelen a három asszony szüzessége mellett tanúskodni.

A filmben a kor ünnepelt színészeit láthatjuk: Psota Irén, Darvas Iván, Bárdy György, Pap Éva, Pécsi Ildikó, Tordai Teri, Szendrő József, Gobbi Hilda, Fónagy Márta mellett Szilágyi István is feltűnik a moziban, aki Jánost, a fogadósné fiát alakítja.

Érdekesség, hogy a film külső felvételeihez a Farkas-hegyen építették fel Dóczy várát a hozzá tartozó faluval. A felvételen látható hagyományos, fajtiszta magyar agarak pedig Nagyecsedről, Szoboszlai Károly tenyésztőtől származnak.

Aki a pénteki vetítésről lemarad, az április 11-én 16 órakor kapcsoljon a Győr+ TV-re.

likeold
a fb oldalunkat