Hirdetés
Macskafogó a Filmklubban

Mehetünk vissza a balettbe ugrálni

fotó: filmarchív.hu
Földvári Gabriella
2021.11.15. 09:33

35 éves a Macskafogó, melyet Ternovszky Béla rendezett, a forgatókönyvet Nepp József írta, a zenéjét Deák Tamás szerezte. A máig nagy népszerűségnek örvendő rajzfilmet november 19-én 19.30-tól vetítjük a Győrplusz Filmklubban, a Győr+ Televízióban.

Hirdetés

A történet szerint az egérvilágra rossz idők járnak, a macskák Mr. Teufel vezetésével egyre újabb találmányokkal és egyre agresszívabban törnek az egérpopuláció ellehetetlenítésére. Az egereknek egyetlen reményük maradt, egy titokzatos találmány tervei a messzi Pokióban, amit Fusimisi professzor kezei közül kell elhozni. Az út hosszú és veszéllyel terhes, az egyetlen, aki képes rá, a rettenthetetlen ex-szuperügynök, a flegma 007–Superman keverék Grabovsky.

A patkányok dalbetétjének eredetijét a The Manhattan Transfer énekelte „Four Brothers” címmel, ami szintén feldolgozás, Jimmy Giuffre eredetileg négy szaxofonra írta. A film alapötletét is ez a szám adta Nepp Józsefnek.
A film hatalmas közönségsikert aratott, számos mondata szállóigévé vált: „mehetünk vissza a balettbe ugrálni”,vagy a feledhetetlen „Jöjjön közelebb, Safranek!”. Hatalmas népszerűségét mutatja, hogy Magyarországon a film után még pubot is neveztek el, emellett társasjáték, képregény és musical is készült belőle.

A szereplők hangját Mikó István (Lusta Dick), Benedek Miklós (Teufel), Haumann Péter (Safranek), Kern András (Buddy), Béres Ilona (Pissy) kölcsönözték.

A sátán macskája címmel folytatása is született 2007-ben.

Kapcsolódó témák: #Győrplusz Filmklub |
Hirdetés