Hirdetés
A történet máig nem veszített aktualitásából

Lúdas Matyi magyar hangja: Geszti Péter

fotó: filmarchív.hu
Földvári Gabriella
2021.10.29. 09:08

A Lúdas Matyi című rajzfilmet tűzte műsorára Győrplusz Filmklub pénteken este 19 órától. A gyermek Lúdas Matyi hangját Geszti Péter kölcsönözte, vele beszélgetett Kaszás Kornél a Győr+ Rádióban.

Hirdetés

Szoktál nosztalgiázni? Hiszen a film 1977-ben készült abban az időszakban, ami számodra meghatározó volt gyermekszínészként.

Nem vagyok egy nosztalgikus alkat, ritkán hagyok magamnak erre időt.  Azt szoktam mondani, hogy az ember ne a múltjából éljen, hanem a képzelőerejéből és inkább a jelenére és a jövőjére koncentráljon.

A Lúdas Matyi azonban tényleg nagyon kedves momentuma az életemnek. Kétszer voltam gyerekkoromban rajzfilmfigura, egyszer Dargay Attila filmjében,  egyszer pedig a Mézga csald a világ körül sorozatban . Talán később felnőtt koromban ennek köszönhetően kaptam meg azt a lehetőséget, hogy a Jégkorszakban én legyek a lajhár magyar hangja. Most, ahol az irodámban ülök a Hűvösvölgyi úton, pont rálátok arra az épületre, ahol felnőttem, ahol szinkronizáltam, látom azt az épületet, ahol a Lúdas Matyit szinkronizáltam a Pannónia  Szinkronstúdióban.

Milyen volt Dargay Attilával dolgozni?

Kedves emlék számomra Dargay Atila személye, aki szeretettel és nyitottsággal közeledett hozzám. Hetedikes voltam, szaszon frizurával, és a nagyikám által kötött pulóverekben jártam.  A kiválasztásom valószínűleg úgy történt, hogy Dargay körbekérdezett a gyerekszínészeket foglalkoztatók között, biztos voltak más jelöltek is, de engem választott.  

Azt tudom, hogy tisztában voltam vele, milyen nagy dolog, hogy én kaptam a lehetőséget és hogy az akkori nagy sztárokkal együtt dolgozhattam. A  gyerekkoromat nagyszerű emberek között éltem, valószínűleg  ez kihatott a  későbbi sikereimre is. Maga a szinkronizálás úgy zajlott, hogy már készen volt a kép, nekem a szájmozgásra kellett adnom a hangom. . A Mézga családnál pedig még nem volt meg  a kép, rádiójáték szerűen vettük fel a szöveget, ahhoz rajzolták meg utólag a képet.

Mikor derült ki számodra, hogy a világot jelentő deszkákon lesz a helyed?

Talán negyedikes lehettem, amikor elkezdtek hívni filmekbe, szinkronokba. Elsős gimis koromig  foglalkoztam ezzel, , aztán később visszatértem a világot jelentő deszkákra, de már más műfajban. A gyermekszínészet sokat segített abban, hogy megtanultam koncentrálni, figyelni,  dolgozni, a hangi adottságaimat kezelni, rutint adott abban, hogy a nyilvánosság előtt is magamat tudjam adni.

Visszatértél a filmekhez, egy készülő mozi producere vagy.   

A címe: Szia életem!  ami az egyik dalomnak is a címe. A már elkészült vígjátéknak, én az egyik producere vagyok. Kedves, szórakoztató, értelmes vígjáték egy író apáról, aki ihlet hiányban szenved, közben a sors által a nyakába sózódik a gyereke, akit soha nem látott. Két hetet kell együtt eltölteniük, az ő összecsiszolódásokról szól a film. Jövő év második felére tervezzük a bemutatóját.

A Lúdas Matyi, mitől lett klasszikus, mitől működik 40 év után is?

Részben attól, hogy az eredeti történet a feudalizmusban játszódik, ezek a viszonyok még ma is jellemzőek, rendkívül sok alávetett, kiszolgáltatott ember van, mint ahogy Fazekas Mihály korában is volt. A kiszolgáltatottak diadalát meséli el ez a történet. Zseniálisan tehetséges, humoros rajzfilm, felejthetetlen figurákkal, nem lehet nem nézni.  

A filmet október 29-én 19.30-tól vetítjük a Győr+ Televízióban, ismétlése november 7-én 16 órától lesz.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés