Hirdetés
Csortos Gyulára emlékezünk

Különc, gőgös, de óriási sztár

Földvári Gabriella
2021.12.31. 09:00

Újabb színészóriással, ezúttal Csortos Gyulával (1883-1945) ismerkedhetünk meg Sztankay Ádám és Kaszás Kornél beszélgetéséből a Győrplusz Filmklubban vetített ’30-as, ’40-es évekbeli filmek kapcsán. Csortos mintegy kétszázötven színházi szerepet játszott el, és hetven hangosfilmben szerepelt.

Hirdetés

Fanyar humorával, különc egyéniségével, színpadi tréfáival a magyar színművészet „rettenetes gyermeke” volt. Gőgösnek, nagyképűnek, zárkózottnak tartották. Miért alakulhatott így a személyisége?

Csortos személyiségét a bikacsök és a fenőszíj formálta gyerekkorában, ezzel a két eszközzel bántalmazta az apukája. Az apuka őrmester volt a katonaságnál, majd rendkívül frusztrált kispolgár lett. A fiait mérnökként akarta látni, ezért rendkívüli vasfegyelmet tartott otthon. Az apuka imádott zabálni, ezért úgy gondolta, azzal is bünteti a fiait, hogy éheztette őket. Szerencsére Csortos Géza, a szabómester nagybácsi elintézte, hogy Gyula 16 évesen segédjegyző lehessen Soltvadkerten. A jegyzőnek azonban volt egy mutatós felsége, akivel a 16 éves Gyula viszonyt kezdett, ő lett a múzsája. Amikor szavalt az asszonynak, az elalélva hallgatta. „Amikor te verset mondasz, az olyan, mintha az angyalok szólnának” – mondogatta neki az asszony.

Ez el is indította a színészi pályán?

Másfél évig gondolkozott, majd jelentkezett az Országos Színművészeti Főiskolára, ahová elsőre, csont nélkül felvették. Újházi Ede volt a tanára, ő volt akkor a legnagyobb színészek egyike. Csortos már a főiskolán is egy jelenség volt.

Sok mindent megengedett magának, nem állt tőle távol a szerződésszegés sem.

Volt benne egy mérhetetlen bizalmatlanság az emberek iránt. Nem akart megfelelni senkinek. Az emberábrázolás magasiskoláját mutatta be a színpadon és a filmekben egyaránt. Először Debrecenbe szerződött, amikor megérkezett, odanyomta a színház portásának a bőröndjét és adott neki 5 pengőt. Ennek a gesztusnak híre ment, e szerint kezelték. Káprázatosan hiteles színész volt, nem volt szüksége instrukcióra, de ha kapott, véghez vitte. Mészáros Giza színésznővel egymásba szerettek, ám a színésznő egy év elteltével visszaszerződött Beöthy László újjászervezett fővárosi Magyar Színházához. Csortos is Pestre költözött, és kétéves szerződést kötött Krecsányi Ignáccal, akinek társulata télen Temesváron, a nyári hónapokban pedig a Budai Színkörben játszott. Ám Csortos nem szándékozott Erdélybe menni, a Népszínház-Vígoperához szerződött. A szerződésszegés miatt a Színészegyesület is kizárta tagjai közül. Így már nem sokat számított az újabb szerződésszegés, melynek eredményeként Beöthy színházába került. Egyre nagyobb sztár lesz, egyre több gázsit kért, de egyszer csak Beöthy megelégelte és nemet mondott. Ekkor Csortos átment a Vígszínházba.

Aztán jön egy újabb szerelem Bamberger Friderikával, akit feleségül is vett.

Friderika egy 15 éves kislány volt, akit a színész egy téren látott meg, miközben a mamájával a Vöröskeresztnek gyűjtött. Kinézte magának, megkereste a papáját, a dúsgazdag zsidó régiségkereskedőt, és elvette feleségül a lányt. Az olaszországi nászútjukon kaptak táviratot, hogy kitört a háború. Hazamentek, Csortost besorozták, de felmentést kapott, viszont a következő éveket hektikusan töltötte, végig attól rettegett, hogy behívják.

Kabos Gyulával a Hippolyt a lakájban

1912-től kezdett el filmekben játszani, 1931-ben jött el számára a Hippolyt, a lakáj.

Szakmai szempontból ez a csúcs a karrierjében. Habitusából adódóan azonban nem tulajdonított nagy jelentőséget ennek a filmnek sem. „Bemegyek, beállok a kamera elé, majd megyek a kasszához. Jópofa dolog, amivel nagyot lehet kaszálni” – így fogalmazott a filmes pályafutásáról. Az 1930-as években a legjobban fizetett színész volt, nagyon jól keresett, rengeteget játszott. Az 1940-es években az üldöztetés idején elkezdett adakozni, segített az emberekben. Aztán nagyon elhízott, cukorbeteg lett, többször kórházba került. Később a villamoson az egyik utas a lábára lépett, és a szerencsétlen baleset következtében, a lábán egy seb keletkezett, ami cukorbetegsége miatt nem akart begyógyulni. Csortos 1945. augusztus 1-jén hunyt el.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:Kapcsolódó témák: #Győrplusz Filmklub |
Hirdetés