Hirdetés
Ötven éve mutatták be a Szindbádot

Krúdy főhőse a lélek rejtélyes tájain bolyong

Földvári Gabriella
2021.05.03. 09:27

Huszárik Zoltán Szindbád című, 1971-es alkotása egy olyan kötelező film, mely a magyar filmtörténet egyik legmeghatározóbb műve. Latinovits Zoltán felejthetetlen alakítását láthatják a Győrplusz Filmklub nézői a Győr+ Televízió műsorán május 8-án 19.30-tól.

Hirdetés

A mozi ősbemutatója 50 évvel ezelőtt, október 20-án, Krúdy Gyula születésének évfordulóján, Nyíregyházán volt. A forgatókönyv a Szindbád-novellákból készült, a címszereplő neve az Ezeregyéjszaka tengerjáró hősét idézi, aki ezúttal nem a messzi vizeken, hanem az emberi lélek rejtélyes tájain bolyong. Szindbád egyre közelebb jár élete végéhez, s úgy tekint vissza rá, hogy a múlt, a jelen, illetve az álom és a valóság szinte teljesen összemosódik. Szindbád lét és nemlét határán mozog, elréved a régi szerelmesek csókját felidézve, vagy átadva magát az étkezés örömének.

A rendező, Huszárik Zoltán úgy viszonyult a filmnyelvhez, ahogy az írók a szavak tárházához, s egy olyan filmkölteményt készített, mely alapjaiban mozgatta meg és mozdította előre a magyar filmművészetet. Sára Sándor pedig a képi világ megteremtésében alkotott maradandót, melyre nagy hatással voltak a nagybányai festők, elsősorban Ferenczy Károly és Csók István. A filmet nyolc hónapon át forgatták, többek között az akkori Csehszlovákiában, ahol a Krúdy-szövegek világához hasonlító Selmecbánya, Lőcse vagy Bártfa utcái adták a díszletet.

Hirdetés

Szindbád alakját Latinovits Zoltán tette halhatatlanná, Mellette Dajka Margit, Ruttkai Éva, Leélőssy Éva, Nagy Anna és Andai Györgyi szerepelnek. A film 1972-ben itthon elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját, a nagydíjat, az operatőri díjat, és Dajka Margit megkapta a legjobb női alakítás díját.

Érdemes tudni, hogy szobor őrzi Szindbád emlékét Latinovits Zoltán alakjában az óbudai Fő téren, a Postakocsi vendéglő előtti asztalnál.

likeold
a fb oldalunkat