Kovács István és Vencel Vera

Soha nem szűnő barátság

Fotó: filmarchív.hu
Földvári Gabriella
2021.11.05. 11:47

Az Egri Csillagokban Bornemissza Gergelyt alakító Kovács István volt Kaszás Kornél vendége a Győr+ Rádióban. A filmet ma este 19.30-tól vetítjük a Győrplusz Filmklubban, a Győr+ Televízió műsorán.

A napokban hunyt Vencel Vera, akivel baráti viszonyt ápoltak és nem csak az Egri csillagokban, de számos más filmben is együtt játszottak. Hogyan fogadta a hírt?

Megdöbbenten, nem tudtam, hogy Veruska beteg, bár a kapcsolatunk naprkész volt, kéthetente beszéltünk, találkoztunk. Nagy veszteség, feldolgozhatatlan.

Egyszerre indult a pályájuk. Milyen volt a kapcsolatuk?

Az erős kapcsolat már gyermekkorunk óta megvolt, a húgomnak volt a barátnője, gyakran járt hozzánk, akkor kezdődött a barátságunk. Aztán a főiskolán megláttam a felvételizők között, onnantól megerősödött a kapcsolatunk. Amikor 1968-ban kiderült, hogy mi játsszuk az Egri csillagok főszerepét, szakmai barátság is létrejött köztünk. Ez a barátság soha nem szűnik meg.

Milyen volt a közös munka?

Egy húron pendültünk, mámorító dolog volt dolgozni ebben a filmben, éreztük, hogy ez egy kiugróan fontos mozi lesz, így is lett.

Ön a film rendezőjének, Várkonyi Zoltánnak az osztályába járt.

Igen, Várkonyi tudta, hogy kik vannak a keze alatt, látta, hogy ki felel meg közülünk az ő elképzeléseinek, a film főszerepére. Egyébként nem volt barátkozós típus.

A színészek instruálása hogyan történt Várkonyi esetében?

Nem volt mély elemzés, instrukció sorozat, nem mondta meg, mit kell gondoljál, ő pontosan tudta azt, hogy mit vár tőlem, vagy a többi színésztől. Tudta, hogy az fog történni, amit ő elképzelt.

1968-ra önnek már volt filmszínészi gyakorlata.

Igen, 1966-ban eljátszottam a Kárpáthy Zoltánt, egy évvel később a fiúk a térről-ben szerepeltem, majd 68-ban jött az Egri csillagok. Fontos állomások voltak ezek az életemben, számítottak a szakmai gyakorlatomban.

Rutkai Évával, Sinkovits Imrével, Latinovits Zoltánnak dolgozhatott együtt, milyen volt köztük lenni?

Fantasztikus színészek voltak, úgy kezeltek, mint fiatal kollégát, egy pillanatig sem éreztették velem, hogy nem tudok annyit mint ők. Mindig kedvesek, segítőkészek voltak, nekem nagy erőt adott, hogy egyenértékű kollégáknak tekintettek.

Hogy érezte magát az Egri csillagok forgatásán?

A Magyar Ifjúság című lapban szavaztatták meg a közönséget, hogy az öt-öt fiatal lány és fiú közül ki legyen a film szerelmespár főszereplője. Az emberek 98 százaléka kettőnkre szavazott Verával, ami boldogító volt, hát így fogtunk neki a forgatásnak…

Hogyan tudta kezelni a népszerűséget?

Szerencsére úgy nevelődtem, hogy mindenért meg kell dolgozni, és örülni kell a sikernek. Én nem szálltam el a sikertől, nem változott meg a személyiségem. Boldog és büszke voltam és vagyok, hogy szimpatizál velem a közönség.

Mi lehet az Egri csillagok sikerének titka?

53 éve népszerű a film, a gyerekeimnek és az unokáimnak is tetszett. Érdekli a fiatalokat, foglalkoztatja őket a film. Ilyen típusú mozi azóta sem készült és mai napig ragyog.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Kapcsolódó témák: #Egri csillagok | #Győrplusz Filmklub |